Αρχική / Επικαιρότητα / Κοντογεώργης: «Παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, είμαστε εντός στόχων»

Κοντογεώργης: «Παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, είμαστε εντός στόχων»

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, κ. Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας σήμερα στον Αθήνα 9.84, διαβεβαίωσε ότι το Πρόγραμμα Εμβολιασμού εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ανασφάλεια σε σχέση με την εξέλιξή του. Τόνισε ότι υπάρχει ένας σταδιακά αυξανόμενος αριθμός όσων εμβολιάζονται, πάντα σε συνάρτηση και με τις παραδόσεις των εμβολίων που γίνονται, και με προτεραιότητα στην εξασφάλιση της επάρκειας των διαθεσίμων και για τη δεύτερη δόση.

«Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 315.000 εμβολιασμοί και περίπου 260.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και, παρά τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων, είμαστε εντός στόχων».

Αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Προγράμματος «Ελευθερία» από πλευράς κυβέρνησης, ο οποίος κινείται από την πρώτη στιγμή σε τρεις άξονες: στην ασφάλεια της διαδικασίας, στο να μην υπάρχει ταλαιπωρία στα εμβολιαστικά κέντρα για τους πολίτες, αλλά και στη διαφάνεια της διαδικασίας. Πρόσθεσε, δε, ότι γίνεται προτεραιοποίηση σε σχέση με τον εμβολιασμό, όπως την έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σχετικά με το κατά πόσον οι εξελίξεις ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca επηρεάζουν τον χρονο-προγραμματισμό της κυβέρνησης, τόνισε ότι θα αξιολογείται διαρκώς και πως αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία θα ανακοινώσει σύντομα σε ποιες ηλικιακές ομάδες θα μπορεί να χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2021, και εφόσον εγκριθούν τα υπόλοιπα τέσσερα εμβόλια που περιμένουμε, θα μπορούμε να αξιολογήσουμε κατά πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλες ομάδες. Στόχος μας, επίσης, είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού».

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι οι ειδικοί έχουν αποφανθεί πως τα εμβόλια φαίνεται να καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται και συνιστάται ψυχραιμία σε όλους: «Το παρακολουθούμε, δεν εφησυχάζουμε και είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση».

Check Also

Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας: Η κλιματική κρίση επηρεάζει κυρίως τους ευάλωτους

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας πραγματοποιείται στην Αθήνα, από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου, …