Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι η διενέργεια της 2ης δόσης του εμβολίου AstraZeneca γίνεται κανονικά στη χώρα μας, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1. Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια απόφαση που έχουν πάρει 20 ευρωπαϊκές χώρες και, δυο μέρες μετά, την πήρε και η Αυστραλία…
«Καταλαβαίνω ότι επικοινωνιακά το θέμα, ειδικά αυτού του εμβολίου, έχει πάει στραβά από την αρχή. Όμως να σας δώσω κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι παίρνουμε την απάντηση όλοι μαζί από την ελληνική κοινωνία:
Πάνω από το 90% των συμπολιτών μας που είχαν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν πάει να το κάνουν, ίδιο ακριβώς με το ποσοστό της Pfizer», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, εξαίροντας την ωριμότητα που επιδεικνύει σ’ αυτό το θέμα η ελληνική κοινωνία.
Ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων επαγγελματιών, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Βιοηθικής θα εισηγηθεί σχετικά στον Πρωθυπουργό. «Γίνεται μεγάλη συζήτηση για καίρια επαγγέλματα σε χώρους όπου πρέπει να προασπιστεί η Δημόσια Υγεία, κυρίως για τους επαγγελματίες υγείας. Δηλαδή για το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή όχι, σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, σε νοσοκομειακές μονάδες όπου βρίσκονται ανοσοκατεσταλμένοι συμπολίτες μας, σε δομές όπου διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία. Και αν πρέπει να είναι υποχρεωτικός, ποια είναι αυτά τα βήματα με τα οποία εξασφαλίζεις ότι αυτό είναι συνταγματικό, ότι κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων και το δικαίωμα στην εργασία… Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Σχολίασε, δε, ότι ο πρωθυπουργός δεν πήρε μία απόφαση εν θερμώ. «Αντιθέτως, θα ακούσουμε την εισήγηση της Επιτροπής και θα δρομολογήσουμε μέσα στο καλοκαίρι αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, που θα νομοθετηθούν κιόλας, έτσι ώστε το φθινόπωρο να μπορέσει να υπάρξει αυτή η προστασία των πολιτών. Όταν θέλει η Πολιτεία να βρει λύση σε καίρια προβλήματα, υπό το πρίσμα της προστασίας της ζωής και της Δημόσιας Υγείας, μπορεί να τα βρει χωρίς ακραίες και εξεζητημένες λύσεις. Αλλά το να υπάρχουν συμπολίτες μας μέσα σε ΜΕΘ, στα νοσοκομεία ή μεγάλοι σε ηλικία σε οίκους ευγηρίας και να μη θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ειδικά όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, αυτό το θεωρώ ανεπίτρεπτο», κατέληξε.