Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Καρκίνος των νεφρών: «Πρέπει να μιλήσουμε για την φυσική δραστηριότητα»

Καρκίνος των νεφρών: «Πρέπει να μιλήσουμε για την φυσική δραστηριότητα»

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα που άπτονται του καρκίνου των νεφρών, η παγκόσμια κοινότητα που απαρτίζεται από πάσχοντες με καρκίνο των νεφρών (που είναι η κύρια κακοήθεια του V.H.L. που αποτελεί τον κυριότερο κληρονομικό καρκίνο των νεφρών), τους φροντιστές και συνοδά μέλη, τις οικογένειες αυτών, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας, επέλεξαν για φέτος τη 18η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Νεφρών.

Με γνώμονα την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρέος κοινού γι’ αυτήν τη σπάνια πάθηση, οι εξειδικευμένοι ιατροί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να συνεργαστούν σε μια κοινή προσπάθεια που θα ενημερώσει τον κόσμο για τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας και τα ευεργετικά της αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Σε αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα, η VHL Alliance Greece δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί θετικά. Σε συνεργασία με το Διεθνή Συνασπισμό για τον Καρκίνο του Νεφρού, (International Kidney Cancer Coalition, IKCC), συμμετέχει ενεργά για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για τον καρκίνο των νεφρών, στις 18 Ιουνίου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει τίτλο «Πρέπει να μιλήσουμε για την φυσική δραστηριότητα» και στόχος της είναι η ενημέρωση των ασθενών για τη μεγίστης σημασίας ένταξη τής έστω ήπιας φυσικής δραστηριότητας στον τρόπο ζωής τους, καθώς αυτή μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του νεφρού και να μεταμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων που ζουν με καρκίνο του νεφρού παγκόσμια.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού έως και κατά 22%. Αν κάποιος πάσχει ήδη από την ασθένεια, ακόμη και η συντηρητική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας του ως και 15%, καθώς και να μειώσει τη σχετική με τον καρκίνο κούραση, το άγχος και την κατάθλιψη, και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

3 από τους 4 ασθενείς με καρκίνο του νεφρού δεν έχουν αρκετή φυσική δραστηριότητα

Όποια κι αν είναι η ηλικία του ασθενούς, όποιο κι αν είναι το στάδιο της νόσου, το να είναι φυσικά δραστήριος, ανάλογα με το πόσο η κατάσταση του το επιτρέπει και το σώμα του το ανέχεται, μπορεί να φέρει μη αναμενόμενα ευεργετικά αποτελέσματα. Ακόμη και μερικά λεπτά μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Μέσω της ιστοσελίδας της IKCC https://www.worldkidneycancerday.org/home-grc/, αλλά και του blog της VHL Alliance Greece www.vhlgr.blogspot.com, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει συμβουλές για την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά του, καθώς και να κατεβάσει δωρεάν έναν χρήσιμο οδηγό που θα τον βοηθήσει να μπει σε ένα καινούργιο δρόμο, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στον παρακάτω σύνδεσμο βρίσκεται και ένα μικρό βίντεο με τη Δρ. Linda Trinh, Βοηθό Διευθυντή Τμήματος Άσκησης και Επιβίωσης από τον Καρκίνο, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί πλέον υποστηρίζουν ότι όλοι οι ασθενείς πρέπει να έχουν ένα πλάνο φυσικής δραστηριότητας και να είναι όσο ενεργοί τους επιτρέπει η κατάστασή τους:

https://www.youtube.com/watch?v=HP8R8VevcbA&feature=emb_logo

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Στόχος η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS) …