Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Βγάζοντας νοκ άουτ τον καρκίνο του προστάτη

Βγάζοντας νοκ άουτ τον καρκίνο του προστάτη

«Ο πιο σπουδαίος αγώνας είναι ο δικός σου»: Με αυτό το μήνυμα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, μία νόσο ιδιαίτερα συχνή, η οποία όμως συχνά είναι υποτιμημένη λόγω (και) της αργής εξέλιξής της, με πολλούς πάσχοντες να αγνοούν για καιρό τα συμπτώματα. Έχοντας ως βασικούς συμμάχους της τους Legends 2004, η ΕΛΛΟΚ κατεβαίνει στο γήπεδο για να δώσει έναν ενημερωτικό αγώνα, στον οποίο η μεγαλύτερη νίκη είναι εκείνη της ζωής.

Της Μαρία Λυσάνδρου

Περί καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη προκαλείται όταν καρκινικά κύτταρα δημιουργούν έναν κακοήθη όγκο στο εσωτερικό του προστάτη. Παρόλο που αιτιολογία της νόσου δεν είναι ξεκάθαρη, οι παράγοντες κινδύνου που πιθανόν να συμβάλλουν στην εμφάνισή της είναι:

– Ηλικία. Συνήθως στην Ευρώπη, ο καρκίνος του προστάτη διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με μέση ηλικία τα 69 έτη, χωρίς να αποκλείονται και άτομα μικρότερης ηλικίας.

– Εθνικότητα. Άνδρες Αφροαμερικανικής καταγωγής έχουν διπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με λευκούς άνδρες.

– Οικογενειακό ιστορικό. Σε άνδρες με συγγενείς πρώτου βαθμού που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου είναι περισσότερες.

– Διατροφή και παχυσαρκία. Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

O καρκίνος του προστάτη εξελίσσεται αργά, με πολλούς να συγχέουν τα συμπτώματα με εκείνα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, με αποτέλεσμα να αργούν να απευθυνθούν στον αρμόδιο γιατρό, τον ουρολόγο. Καθώς, όμως, αυτή η αργή εξέλιξη της νόσου μπορεί να ευνοήσει την πλήρη ίασή της εάν διαγνωστεί έγκαιρα, καθίσταται καθοριστικής σημασίας η ενημέρωση και ενθάρρυνση του ανδρικού πληθυσμού για διενέργεια τακτικών προληπτικών εξετάσεων στον προστάτη τους.

Τα συμπτώματα

Και ενώ στα αρχικά στάδια η νόσος είναι ασυμπτωματική, στην πορεία τα συμπτώματα που θα πρέπει να υποψιάσουν έναν άνδρα, ώστε να επισκεφθεί τον ουρολόγο είναι:

– η δυσκολία στην ούρηση

– η λιγότερο ισχυρή ροή ούρων

– το αίμα στα ούρα

– το αίμα στο σπέρμα

– ο πόνος στα οστά (συνήθως στην πλάτη)

– η απώλεια βάρους

– η κόπωση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στον άνδρα μετά την ηλικία των 50  ετών και η δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο.

Στη χώρα μας, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το 17% περίπου των νέων διαγνώσεων καρκίνου, όντας ο δεύτερος συχνότερος τύπος καρκίνου στους άνδρες (πρώτος είναι ο καρκίνος του πνεύμονα). Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται από 3.200 έως 3.400 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη.

Οι εξετάσεις

Από την ηλικία των 50 ετών και εξής, συνιστάται ο ετήσιος έλεγχος του προστάτη, ο οποίος διενεργείται μέσω μέτρησης της ποσότητας του PSA στο αίμα και δακτυλικής εξέτασης από το ορθό. Οι άνδρες που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, συνιστάται να αρχίζουν τον έλεγχο νωρίτερα, από την ηλικία των 45 ετών.

Οι προληπτικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Μέτρηση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα

Το αυξημένο PSA δεν σημαίνει απαραίτητα και καρκίνο του προστάτη. Μπορεί να οφείλεται και σε χρόνια φλεγμονή του προστάτη, σε οξεία προστατίτιδα, ή σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Σημασία έχει η τιμή του PSA και, κυρίως, οι μεταβολές του στον χρόνο.

  • Δακτυλική εξέταση από το ορθό
  • Πολυπαραμετρική Μαγνητική (mpMPRI)

Μια ειδική εξέταση σε εξειδικευμένα ακτινολογικά εργαστήρια, η οποία μπορεί να ενισχύσει την υποψία της διάγνωσης.

  • Βιοψία προστάτη

Σε περίπτωση που η τιμή του PSA, η δακτυλική εξέταση ή τα ευρήματα της μαγνητικής οδηγήσουν σε υποψία ύπαρξης κακοήθειας, λαμβάνονται τεμάχια του προστάτη και αποστέλλονται σε ειδικό εργαστήριο, ώστε να διενεργηθεί βιοψία.

Περισσότερες πληροφορίες:

– Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ

– Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

 

Δημήτρης Δεληγιαννίδης

Δημήτρης Δεληγιαννίδης: «Αποτελεί μια πικρή αλήθεια ότι πολλοί άντρες δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή στην πρόληψη» 

O κ. Δημήτρης Δεληγιαννίδης, πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου EUROPA UOMO Hellas για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, μας δίνει τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το πόσο ενημερωμένοι είναι οι άνδρες στη χώρα μας για τη νόσο, γιατί είναι πια ξεπερασμένο το ταμπού που συνόδευε την εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ παρουσιάζει και τους τρόπους με τους οποίους ο Σύλλογος έρχεται να στηρίξει τους ασθενείς που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ασθένεια.

Η ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Προστάτη έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη χώρα μας. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα οι ασθενείς, τα οποία θα τεθούν σε άμεση προτεραιότητα από τον Σύλλογο;

Ο νεοσυσταθείς Σύλλογος μας για τον Καρκίνο του Προστάτη ιδρύθηκε το 2024 από ανθρώπους που βιώσαν από πρώτο χέρι τις προκλήσεις της νόσου, με σκοπό να αποτελέσει φάρο στήριξης για κάθε ασθενή που έρχεται αντιμέτωπος με τη νόσο. Κατανοώντας απόλυτα τις ανάγκες των ασθενών, στόχος μας είναι να είμαστε αρωγοί στη δύσκολη αυτή δοκιμασία, παρέχοντας πολύτιμη ενημέρωση, καθοδήγηση και ψυχολογική υποστήριξη.

Οι βασικοί άξονες λειτουργίας του Συλλόγου περιλαμβάνουν:

– Ενημέρωση και πρόληψη: Η γνώση είναι δύναμη. Προσφέρουμε έγκυρη και κατανοητή ενημέρωση για την αξία της πρόληψης, τα πρώιμα συμπτώματα και την αναγκαιότητα τακτικών ελέγχων, ώστε να ενισχύσουμε την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

– Υποστήριξη και ενδυνάμωση: Δημιουργούμε ένα ασφαλές και δομημένο περιβάλλον, όπου ασθενείς και επιζώντες μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες, να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και να συμμετέχουν σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, επαναπροσδιορίζοντας τη ζωή τους με αυτοπεποίθηση.

– Αποκατάσταση και επανένταξη: Παρέχουμε στήριξη για τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική αποκατάσταση των μελών μας, βοηθώντας τα να επιστρέψουν σε μια πλήρη και ισορροπημένη καθημερινότητα.

καρκίνος του προστάτη

– Συνεργασία: Αναπτύσσουμε συνέργειες με επαγγελματίες υγείας, ερευνητικά κέντρα και άλλους συλλόγους, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών φροντίδας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την εμβάθυνση της κατανόησης γύρω από την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

– Δημόσια ευαισθητοποίηση και υπεράσπιση πολιτικών: Εργαζόμαστε για την ευαισθητοποίηση αρχών, επιστημονικών φορέων και της Κοινής Γνώμης σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος, ενώ υποστηρίζουμε πολιτικές που προάγουν την πρόληψη, τη φροντίδα και την ευεξία των ασθενών και των επιζώντων.

Ο Σύλλογός μας δεν είναι απλώς ένας οργανισμός, αλλά μια κοινότητα αλληλεγγύης και στήριξης, όπου κάθε μέλος νιώθει ότι δεν είναι μόνο του σε αυτό το ταξίδι. Στόχος μας είναι να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των ασθενών, προσφέροντας πρακτικές λύσεις, ελπίδα και ενδυνάμωση.

Στόχος µας είναι να κάνουµε τη διαφορά στις ζωές των ασθενών, προσφέροντας πρακτικές λύσεις, ελπίδα και ενδυνάµωση

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία νόσος που, εάν διαγνωστεί νωρίς, μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμη. Ωστόσο, είναι αρκούντως προνοητικοί οι άνδρες στη χώρα μας στο κομμάτι αυτό; Και, αν όχι, πού το αποδίδετε εσείς;

Δυστυχώς, αποτελεί μια πικρή αλήθεια ότι πολλοί άντρες δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή στην πρόληψη και στους τακτικούς ελέγχους που αφορούν την υγεία του προστάτη τους. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η ανεπαρκής ενημέρωση σχετικά με τη σοβαρότητα του καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα όταν αυτός δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Επιπλέον, πολλοί άντρες συγχέουν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη με τον καρκίνο του, γεγονός που συχνά οδηγεί σε παρερμηνεία των πρώιμων συμπτωμάτων.

Ως αποτέλεσμα, ενδείξεις δυσλειτουργίας του προστάτη συχνά υποτιμώνται ή χαρακτηρίζονται απλώς ως «μικροπροβλήματα», με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Αυτό καθυστερεί την έναρξη της απαραίτητης θεραπείας, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δεδομένου ότι η εξέταση για τον προστάτη για πολλούς άνδρες είναι ταμπού, με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι θα μπορούσε αυτό το εμπόδιο να ξεπεραστεί;

Στις μέρες μας, η δακτυλική εξέταση από τον ουρολόγο δεν αποτελεί πια ταμπού για τους περισσότερους άνδρες, αν και σίγουρα ήταν ένα θέμα ταμπού τις προηγούμενες δεκαετίες. Σήμερα, η βασική εξέταση για την υγεία του προστάτη γίνεται μέσω της αιματολογικής ανάλυσης PSA (Prostate Specific Antigen), ενώ η δακτυλική εξέταση από τον ουρολόγο έρχεται συμπληρωματικά.

Παρόλα αυτά, το πραγματικό ταμπού φαίνεται να είναι η ομολογία ύπαρξης προβλήματος με τον προστάτη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελλιπή ενημέρωση και στη λανθασμένη αντίληψη ότι ένα πρόβλημα στον προστάτη επηρεάζει αρνητικά την ανδρική ταυτότητα.

Εδώ ακριβώς έρχεται ο ρόλος του συλλόγου: να ενημερώσει το κοινό ότι η Ουρολογία έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο. Οι επιπτώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν από μια χειρουργική επέμβαση στον προστάτη ή μια ακτινοθεραπεία έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά, χάρη στις σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους.

Ιστοσελίδα Συλλόγου: https://europauomo-hellas.org

Σελίδα στο fb: https://www.facebook.com/europauomohellas

Check Also

Σταύρος Τερζάκης: «Oι φροντιστές στην Ελλάδα δεν έχουν θεσμική αναγνώριση ή στήριξη»

Ποια η θέση των φροντιστών στο ελληνικό Σύστημα Υγείας; Ποιες είναι οι συχνότερες ασθένειες που …