Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Και εγένετο πανδημία…

Και εγένετο πανδημία…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία, αναγνωρίζοντας ότι ο νέος κορονοϊός είναι απρόβλεπτος, μεταδίδεται γρήγορα και έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο πολλών συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο. Όλοι τονίζουν ότι έρχονται δύσκολες μέρες, καθώς αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ζητούν ψυχραιμία, συνεργασία και σοβαρότητα.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας μπορεί να φαίνονται σε κάποιους πρωτοφανή και υπερβολικά και ενδεχομένως να είναι, αυτό δεν αναιρεί, όμως, το γεγονός ότι είναι αναγκαία για να περιορίσουμε ή καλύτερα να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε τη διασπορά του νέου ιού. Όταν δέχεσαι «επίθεση» από κάτι απρόβλεπτο και επικίνδυνο και δεν έχεις τα απαραίτητα «εφόδια» για να το αντιμετωπίσεις κατά μέτωπο, τότε το πιο σοφό είναι να κάνεις πίσω, να προφυλαχθείς, να ενισχύσεις τις άμυνές σου, να κινηθείς «στρατηγικά» για την αποδυνάμωση του «αντιπάλου».

Διανύουμε, επισήμως, τις πρώτες ημέρες μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και κάπου σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οτιδήποτε αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Δεν είναι ώρα ούτε για αδιαφορία, ούτε για πανικό, σαφώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για πολιτικές κόντρες και παιχνίδια και θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε με τον δικό μας τρόπο στη διαχείριση της κρίσης αυτής.

Προστατεύουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν πάμε στο νοσοκομείο όταν έχουμε ήπια συμπτώματα γιατί θέτουμε σε κίνδυνο τόσο τους άλλους που βρίσκονται εκεί, όσο και τον εαυτό μας. Μένουμε σπίτι, ακολουθούμε τους κανόνες πρόληψης, συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα, αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες.

Σίγουρα θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε όταν περάσει η «μπόρα». Ελλείψεις προσωπικού, κλινών, κλειστές ΜΕΘ, κακές υποδομές, όλα αυτά τα συζητάμε χρόνια. Μας ταλαιπωρούν χρόνια. Και τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας και μαζί με την αγωνία που προκαλεί η πανδημία, έχουμε και τον φόβο αν θα αντέξει το ΕΣΥ.

Η αλήθεια είναι ότι γίνεται τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπάρχουν έκτακτα σχέδια, εναλλακτικές λύσεις και συνεχής σχεδιασμός. Σίγουρα θα γίνουν και λάθη. Είναι λογικό σε απρόβλεπτες καταστάσεις, να υπάρχουν και απρόβλεπτες αντιδράσεις. Δεν πρέπει να μένουμε σε αυτό. Πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα και πώς μπορεί ο καθένας από τη μεριά του να συμβάλει στη βελτίωσή της.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 15 Μαρτίου

Check Also

Άδωνις Γεωργιάδης: “Οι χειρουργοί και οι γιατροί παραμένουν δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι εθελοντική η προσφορά στο δημόσιο”

Την δική του απάντηση στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις και λίστες αναμονής στα …