Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η φωνή των ασθενών…

Η φωνή των ασθενών…

Η παρούσα κυβέρνηση γενικά, και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ειδικότερα, τόνισαν από την ανάληψη των καθηκόντων τους ότι στο επίκεντρο των πολιτικών που θα ακολουθήσουν στον τομέα της υγείας θα βρίσκεται πάντα ο ασθενής.

Οι συνθήκες, βέβαια, είναι δύσκολες, οι διαθέσιμοι πόροι πιο περιορισμένοι από ποτέ και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε κάποιος να πει πως περιορισμένες είναι και οι δυνατότητες μεγάλων αλλαγών, σε ένα σύστημα που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, χωρίς κόστος, οι οποίες θα ωφελούσαν σημαντικά το ΕΣΥ και τα οικονομικά δεδομένα του χώρου.

Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, φάνηκε ξεκάθαρα ότι στο επίκεντρο των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας παραμένουν τα προβλήματα. Ούτε οι ασθενείς, ούτε όμως και η λύση «χρόνιων παθήσεων» του συστήματος.

Ο dr Stanimir Hasurdjiev, ιδρυτής και Πρόεδρος του μεγαλύτερου ενιαίου φορέα ασθενών της Βουλγαρίας με 80 οργανώσεις-μέλη, ανέφερε στην ομιλία του πως στη χώρα του επετεύχθη η συμμετοχή των ασθενών σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων για την πολιτική υγείας και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Σε χώρες όπως η Εσθονία, η Ιταλία και η Σκωτία πέτυχαν την ενσωμάτωση υπηρεσιών υγείας, όπως είναι π.χ. η δημιουργία δομών υγείας στην κοινότητα. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν σε όλες αυτές τις χώρες οι σύλλογοι ασθενών», είπε από τη μεριά του ο dr Silviu Domente, επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα.

Οι ελληνικές φωνές στο συνέδριο, έδωσαν μια πολύ διαφορετική εικόνα για το θέμα της συμμετοχής των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, παρουσιάζοντας παράλληλα μια «γκρίζα» καθημερινότητα. Κλειστές πόρτες σε συζητήσεις που αφορούν άμεσα τους ασθενείς, προβλήματα πρόσβασης σε θεραπείες και υπηρεσίες, ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα και άλλα πολλά.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο επανέλαβε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η συμμετοχή των ασθενών στον σχεδιασμό της πολιτικής υγείας και στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας. «Είναι διεθνώς παραδεκτό ότι η εκπροσώπηση των συλλόγων των ασθενών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την πολιτική υγείας είναι επιβεβλημένη και καθοριστική για την ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πολιτικών επιλογών και τη διαφανή διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει και σε άλλα θέματα του εν λόγω τομέα, η αναγνώριση του προβλήματος ή της σημασίας μιας μεταρρύθμισης δεν αρκεί για να διορθωθεί ή να αλλάξει η κατάσταση. Χρειάζονται έργα, στόχοι και συνεργασία. Το τελευταίο το αναφέρω συχνά, γιατί θεωρώ πως είναι και μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της παρούσας κυβέρνησης. Αδυνατεί να συνεργαστεί. Όπως αδυνατεί και να ακούσει τις φωνές που πληθαίνουν και ζητούν να αλλάξουμε πορεία μπας και δούμε πιο αισιόδοξες εικόνες να έρχονται και στη χώρα μας…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου

Check Also

ΕΟΔΥ: Οδηγίες προστασίας από την αφρικανική σκόνη

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται συχνή εμφάνιση του φαινομένου της αερομεταφοράς αφρικανικής σκόνης στη …