Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κατέχει πολλά ρεκόρ. Το ένα αφορά στην καθυστέρηση. Όλο έρχεται, αλλά ποτέ δεν φτάνει. Το άλλο αφορά στην περίοπτη θέση που κατέχει σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων και στις αντίστοιχες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών. Αυτό της δίνει και το ρεκόρ “αναγνώρισης” ως μίας σημαντικής προτεραιότητας.
Και συνεχίζουμε. Πρέπει να κατέχει ρεκόρ νομοθετικών προσπαθειών, όπως και αντίστοιχων ονομάτων, παλιών και νεότερων, που σχετίζονται με την όλη προσπάθεια. ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, ΠΦΥ, Περιφερειακά Ιατρεία, Πολυϊατρεία, Πολυδύναμα Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Οικογενειακός Γιατρός, Προσωπικός Γιατρός κ.λπ., που άλλα έχουν φθαρεί στο πέρασμα του χρόνου, άλλα υπάρχουν και έχουν ασαφή ρόλο, άλλα χρήζουν ανακαίνισης και προσαρμογής στα σημερινά δεδομένα και τις σύγχρονες ανάγκες.
Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω, ενδεχομένως και άλλα που σχετίζονται με τα ρεκόρ του πολύπαθου αυτού θέματος, σε ένα: ρεκόρ “πάσας” στον επόμενο. Κάποιος ξεκινούσε το έργο, κάπου σκάλωνε, το έβρισκε ο επόμενος, το ξανάπιανε, ξανασκάλωνε και φτου κι απ’ την αρχή.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει ζεστά το θέμα αυτό. Και τι σημαίνει “παίρνω ζεστά ένα θέμα”; Δεν το αφήνω να βαλτώσει. Δεν μπλοκάρω στις δυσκολίες και αναζητώ λύση. Δεν επιθυμώ να το αφήσω σαν εκκρεμότητα στον επόμενο.
Ο Θάνος Πλεύρης επανεκκίνησε το κεφάλαιο ΠΦΥ, και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει βάλει προσωπικό στόχο να το ολοκληρώσει. Δίνοντας κίνητρα για την αύξηση του αριθμού των παθολόγων, με την προσθήκη των ιδιωτών στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού για όποιον θέλει να κρατήσει τον γιατρό του, με προσλήψεις, με τους εκπαιδευτικούς σταθμούς τηλεϊατρικής κ.α..
Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να γίνεται μία πιο σοβαρή προσπάθεια που δημιουργεί ελπίδες για την ολοκλήρωση του έργου. Δυσκολίες και εμπόδια υπάρχουν και θα προκύψουν επιπλέον στην πορεία, ωστόσο όταν υπάρχει βούληση όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Αν θέλουμε νέα ρεκόρ στη ΠΦΥ, αυτά καλό θα ήταν να αφορούν στα άλματα που θα επιτύχουμε στον τομέα της πρόληψης, στη βελτίωση της συνολικής υγείας των πολιτών, στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στην ποιοτικότερη και πιο άμεση παροχή υπηρεσιών από το σύστημα γενικότερα. Με λίγα λόγια, να λειτουργήσει πλήρως η ΠΦΥ και να μπορέσει να επιτελέσει τους πολύ σημαντικούς της σκοπούς.
Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος