Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η αξία της καινοτομίας στην Υγεία

Η αξία της καινοτομίας στην Υγεία

Επικρατεί ένας γενικότερος δημιουργικός στοχασμός και αναβρασμός σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω από την αξία της καινοτομίας, την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών, με στόχο ένα καλύτερο, ένα βιώσιμο μέλλον.

Η καινοτομία δεν είναι ένα trend της εποχής, δεν είναι μία θεωρητική προσέγγιση για το πώς θα είμαστε τις επόμενες δεκαετίες. Είναι οι επόμενες δεκαετίες, είναι οι επενδύσεις που πρέπει να κάνουμε, είναι οι αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσουμε για να προχωρήσουμε, να ξεχωρίσουμε, αλλά και για να “αντέξουμε”.

Το θέμα της καινοτομίας στο κομμάτι της Υγείας αφορά πολλές παραμέτρους που ξεκινούν από το “λόλα να ένα μήλο” και φτάνουν μέχρι το νέο ΕΣΥ που οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα “νηπιακά στάδια” δεν έχουν να κάνουν τόσο με την καινοτομία του αύριο, αλλά με τον εκσυγχρονισμό που έπρεπε να γίνει χθες, και τους “ χρόνιους δαίμονες” του συστήματος, τους οποίους κανείς δεν φρόντισε να ξορκίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Τα σύγχρονα νοσοκομεία, η ηλεκτρονική διασύνδεσή τους, οι φάκελοι και τα μητρώα ασθενών, η αξιοποίηση των data που θα μας δίνουν την πραγματική εικόνα των αναγκών, καθορίζοντας τις επόμενες αποφάσεις και άλλα πολλά, είναι πάγια αιτήματα ετών, που τώρα άρχισαν να “κινούνται” και να βρίσκουν ευήκοα ώτα.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι “καινοτομία-φάρμακο”, πρέπει επίσης να γίνουν πολλά – ένα δύσκολο έργο που ανέλαβε ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο υπουργείο Υγείας. Ουσιαστικά, η πολιτική φαρμάκου θα πρέπει να “χτιστεί” από την αρχή. Ή, καλύτερα, θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε πολιτική φαρμάκου.

Οι καινοτόμες θεραπείες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επένδυση και όχι ως κόστος, και θα πρέπει οι ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτές. Για να αναγνωριστεί η επενδυτική αξία της καινοτομίας στο φάρμακο, θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλά: οι νοσηλείες που περιορίζονται εξοικονομώντας πόρους στο σύστημα, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, η επιστροφή των παραγωγικών ηλικιών στη δουλειά, η συμβολή τους στην οικονομία κ.α..

Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, οι αυστηροί έλεγχοι στη συνταγογράφηση και άλλα διαρθρωτικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν πόρους, ώστε να επενδυθούν στην καινοτομία.

Αυτό που χρειάζεται, όπως σε όλους τους τομείς, είναι οργάνωση, σχέδιο και μακροπρόθεσμες επενδύσεις, που όχι μόνο θα μας επιστρέψουν στο μέλλον, αλλά θα μας επιτρέψουν το μέλλον.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπεγράφη χθες, …