Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ημερίδα ΕΠΙΟΝΗ για την υποστήριξη των καρδιοπαθών και τον σημαντικό ρόλο των φροντιστών τους

Ημερίδα ΕΠΙΟΝΗ για την υποστήριξη των καρδιοπαθών και τον σημαντικό ρόλο των φροντιστών τους

Η ΕΠΙΟΝΗ (Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών που υποστηρίζει τους ανεπίσημους φροντιστές, όπως π.χ. οικογένειες, ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία – www.epioni.gr) διοργάνωσε στις 3 Μαίου 2018 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ημερίδα, με θέμα «Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους», υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του International Heart Hub (iHHub) και τη συνεργασία της “Ένωσης Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού – Π.Ν., Λιμενικού Σώματος – Λ.Σ. και Φίλων” και του Πανελλήνιου Συλλόγου “Η Καρδιά του Παιδιού”.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο ευρωβουλευτής από την Τσεχία κος Tomas Zdechovsky, η κα Χριστίνα Παπανικολάου εκ μέρους του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου  (Τομέας Ηλεκτρονικής Υγείας), o Καθηγητής Ψυχιατρικής και τ. πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, κος Γεώργιος Χριστοδούλου, εκπρόσωποι φροντιστών και ασθενών, μέλη της πανεπιστημιακής και ιατρικής κοινότητας. Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο Ορέστης Γιωτάκος, ο Σπύρος Ζορμπάς και ο Φωκίων Δημητριάδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κορυφαίος γιατρός-καρδιολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Διονύσιος Κόκκινος, αναφέρθηκε στη μεταφραστική έρευνα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στην υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια.
Ο Διευθυντής Ψυχιατρικής ΕΣΥ, κος Δημήτριος Κόντης, αναφέρθηκε στην “από κοινού απόφαση στην Ιατρική”, ενώ η ομιλία της Δρ. Καλλιόπης Παναγιωτοπούλου επικεντρώθηκε στο θέμα “φροντίζοντας τον φροντιστή”. Η καθηγήτρια κα Ελένη Καλούδη, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο Δρ. Γιώργος Δροσάτος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρουσίασαν το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα CARRE-Project (www.carre-project.eu).

Ο Δρ. Όμηρος Παπαδόπουλος, από το Iνστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του “Δημοκρίτου” αναφέρθηκε σε τεχνολογίες αιχμής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που υποστηρίζουν την καθημερινότητα των ατόμων με καρδιακά προβλήματα και, κατόπιν, ο Δρ. Ηλίας Τσούγκος, Καρδιολόγος, Διευθ. Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής “Eρρίκος Ντυνάν Hospital Center” αναφέρθηκε στα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και τον κρίσιμο ρόλο της οικογένειας στην αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός απειλητικού για την ζωή συνδρόμου.

Πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποίησαν ο κος Σταύρος Τερζάκης από την “Ένωση Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού – Π.Ν., Λιμενικού Σώματος – Λ.Σ. και Φίλων” για το καινοτόμο πρόγραμμα εξασφάλισης αιμοδοσίας, ο Θανάσης Βράτιμος από την ηλεκτρονική πλατφόρμα GIVEMED (https://givmed.org/), αλλά και η Susan Cambell, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τον φορέα International Heart Hub.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση των ανεπίσημων φροντιστών σε σχέση με την καρδιοπάθεια, με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Interamerican, Novartis, ΑΜΚΕ “Αιγέας”, Σκλαβενίτης και Mikel.

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν οι:

www.psychologynow.grwww.iatronet.gr και www.socialpolicy.gr

Check Also

ΣΦΕΕ: Οι κλινικές μελέτες μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις, μεγαλύτερο όφελος τα καινοτόμα φάρμακα για τους ασθενείς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) …