Αρχική / Επικαιρότητα / Επιπλέον αύξηση κρουσμάτων διατροφικών διαταραχών σε εφήβους μετά την καραντίνα. Ώρα για δράση!

Επιπλέον αύξηση κρουσμάτων διατροφικών διαταραχών σε εφήβους μετά την καραντίνα. Ώρα για δράση!

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές (2 Ιουνίου), η Δρ. Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών και διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London, σημειώνει:

Την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου αύξηση, στον νεανικό και εφηβικό πληθυσμό, των ατόμων που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές. Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα για την επικινδυνότητα των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές οργανικές βλάβες ή ακόμα και σε θάνατο.

Η δυσκολία αναχαίτησης της νόσου συνδέεται άρρηκτα με τη νευροβιολογική απορρύθμιση που υφίσταται ο εγκέφαλος λόγω του υποσιτισμού, με αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση συμπεριφορών, σκέψεων και συναισθημάτων, τα οποία λειτουργούν υπέρ της διατήρησης της νόσου. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ως απολύτως φυσιολογικές (π.χ. αντιστάθμισμα θερμίδων μέσω άσκησης ή μείωσης ποσότητας της τροφής, μείωση αμύλου και λιπαρών κ.λπ.).

Τα social media έχουν λειτουργήσει καταλυτικά στην ενίσχυση αυτών των συμπεριφορών, όπως και της αρνητικής εικόνας σώματος, η οποία αναπόφευκτα πυροδοτεί την εφαρμογή ακραίων τεχνικών απώλειας βάρους που συχνά προωθούνται μέσα από συγκεκριμένες διαφημίσεις και εφαρμογές. Ο συνεχής καταιγισμός εικόνων του τέλειου ιδανικού ισχνού μυώδους σώματος παροπλίζει και ανακατευθύνει τη νεανική θετική ενέργεια σε νοσηρές καταστάσεις.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως, αμέσως μετά την καραντίνα λόγω COVID-19, Άγγλοι και Αυστραλοί ειδικοί καταγράφουν επιπλέον αύξηση των κρουσμάτων σε εφήβους ηλικίας 12-16 ετών. Κομβικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν τόσο το Τik-Τok, όσο  και το Instagram, τα οποία έχουν γεμίσει από βίντεο και εικόνες με νόστιμα και υγιεινά πιάτα, ειδικές ασκήσεις για γρήγορο κάψιμο λίπους και, φυσικά, προσωπικές εξομολογήσεις για την έλλειψη αυτοπειθαρχίας απέναντι στην τροφή.

Οι οικογένειες αδυνατούν να διαχειριστούν το μέγεθος των συμπτωμάτων της νόσου, αν κρίνουμε από τα αιτήματα στο Κέντρο μας. Γονείς, εν μέσω καραντίνας, απευθύνονταν σ’ εμάς, καθώς τα παιδιά τους εμφάνισαν ακραία και σοβαρά συμπτώματα οξείας ανορεξίας ή βουλιμικών επεισοδίων. Η ζωή της ελληνικής οικογένειας μετατρέπεται σε κόλαση, όταν το παιδί νοσεί από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής, αφού το οικογενειακό τραπέζι γίνεται πεδίο μάχης, και η οικογένεια δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει επαρκώς τη νόσο. Η πεποίθηση ότι πρόκειται για μια φάση που θα περάσει έχει υποδομηθεί, καθώς οι περισσότεροι γονείς αντιλαμβάνονται ότι η νόσος μεταμορφώνει το παιδί τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η λαίλαπα των διατροφικών διαταραχών  που μαστίζει πρωτίστως τους εφήβους δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με ευχολόγια, άλλα με δράσεις και πράξεις της ελληνικής πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας. Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και χρηματοδότηση για την ενημέρωση και εκπαίδευση κρατικών και ιδιωτικών φορέων. Η έγκυρη και άμεση διάγνωση της νόσου θα αναχαιτίσει τη χρονιότητά της, σώζοντας χιλιάδες ζωές.

Ώρα για δράση, λοιπόν! Οι διατροφικές διαταραχές δεν μπορούν να περιμένουν. Υπάρχει ελπίδα για την πλήρη ανάρρωση. Δεν κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα, το αντιμετωπίζουμε με σθένος και θάρρος, καθώς πλέον υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα με πολύ υψηλά ποσοστά ανάρρωσης.

Check Also

Συνάντηση ΠΙΣ – Άδωνι Γεωργιάδη: Στο επίκεντρο clawback, προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ και θεραπευτικά πρωτόκολλα

Την πρώτη τους συνάντηση με το νέο Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποίησαν ο πρόεδρος …