Αρχική / Επικαιρότητα / Δεύτεροι στον κόσμο οι Έλληνες επιστήμονες, σε σχέση με το πόσο εισακούστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Δεύτεροι στον κόσμο οι Έλληνες επιστήμονες, σε σχέση με το πόσο εισακούστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Οι Έλληνες επιστήμονες είναι δεύτεροι στον κόσμο (μετά τους Νεοζηλανδούς και πριν τους Κινέζους) ως προς τον βαθμό που λήφθηκαν υπ’ όψιν από τις κυβερνήσεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση του πρώτου πανδημικού κύματος της COVID-19.

Αυτό προκύπτει από διεθνή δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός επιστημονικών εκδόσεων Frontiers σε περισσότερους από 25.000 επιστήμονες 152 χωρών, 126 από τους οποίους προέρχονταν από την Ελλάδα. Η έρευνα αφορούσε την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, με αιχμή την άποψη των επιστημόνων σχετικά με τα επιστημονικά «αντανακλαστικά» των πολιτικά υπεύθυνων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο ερώτημα «συμφωνείτε ότι οι αρμόδιες Αρχές χάραξης πολιτικών έχουν λάβει υπ’ όψιν τους τις επιστημονικές συμβουλές;» απάντησε θετικά το 77% των Ζεοζηλανδών επιστημόνων, το 76% των Ελλήνων και το 71% των Κινέζων, οι οποίοι και αποτελούν την πρώτη τριάδα. Το 10% των Ελλήνων επιστημόνων του δείγματος απάντησε ότι διαφωνεί, ενώ το υπόλοιπο 14% ότι ούτε συμφωνεί, ούτε διαφωνεί.

Στο τέλος του καταλόγου βρίσκονται οι ΗΠΑ, με μόλις 18% θετικών απαντήσεων (προφανώς, έπαιξε ρόλο το ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχανε ευκαιρία να λοιδορεί τους επιστήμονες της χώρας του), ενώ χαμηλά ήταν τα ποσοστά και σε Χιλή (22%), Βραζιλία (23%) και Βρετανία (24%).

Η ικανοποίηση των επιστημόνων στην Τουρκία για τον χειρισμό του πρώτου κύματος βρέθηκε στο 51% και στην Ιταλία στο 49%.

Check Also

Υψηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 λόγω διαδοχικών παραλλαγών της Omicron

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει …