Αρχική / Επικαιρότητα / Β. Παπαευαγγέλου: Πώς αποφασίζονται τα μέτρα για την κάθε περιοχή

Β. Παπαευαγγέλου: Πώς αποφασίζονται τα μέτρα για την κάθε περιοχή

Στο ερώτημα «Πώς αποφασίζονται, ποια η αποτελεσματικότητά τους και πότε θα εκλείψουν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας» απάντησε μέσα η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, μιλώντας την Πέμπτη, στο Διαδικτυακό Συμπόσιο, με θέμα Η «μετά Covid-19» ζωή / Post COVID-19 Life, το οποίο διοργάνωσε η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος.

«Η εφαρμογή των “μη-φαρμακευτικών παρεμβάσεων” αποτελεί τη μοναδική λύση για τον περιορισμό της πανδημίας, μέχρι να επιτύχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Περιλαμβάνουν τη τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών αλλά και σκληρότερα μέτρα που κυμαίνονται από μείωση της δραστηριότητας του πληθυσμού μέχρι την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Προκειμένου να αποφασιστούν τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περιοχή, συνεκτιμώνται:

  • οι επιδημιολογικοί δείκτες, όπως είναι ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, το συνολικό επιδημιολογικό φορτίο (ενεργά κρούσματα) και ο βαθμός θετικότητας των τεστ και
  • τα κριτήρια αντοχής υπηρεσιών υγείας, όπως η πληρότητα των απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ συνολικά, και ειδικά για COVID.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πανδημίας της κάθε περιοχής, όπως η ύπαρξη συρροών και η ηλικιακή ομάδα των νέων κρουσμάτων.

Με βάση τις εβδομαδιαίες εκτιμήσεις, οι περιφερειακές ενότητες της χώρας, αλλά και μικρότεροι Δήμοι, χαρακτηρίζονται ως “κόκκινες” περιοχές, οπότε εφαρμόζονται σκληρότερα μέτρα.

Τα δεδομένα από τη περασμένη άνοιξη μας έδειξαν ότι το καθολικό lockdown, η τηλε-εργασία και τηλε-εκπαίδευση επιδρούν σημαντικά στη μείωση επαφών και κινητικότητας.

Τέλος, τα προαναφερθέντα μέτρα θα εκλείψουν μόνο όταν επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσω του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού».

Check Also

COVID-19 και εξάρσεις λοιμώξεων αναπνευστικού – Το «ανοσιακό χρέος» της πανδημίας

Με το τέλος της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων αναπνευστικού από διαφόρους λοιμογόνους παράγοντες, όπως …