Αρχική / Επικαιρότητα / Αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς λόγω της Όμικρον 2 και της άρσης των μέτρων

Αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς λόγω της Όμικρον 2 και της άρσης των μέτρων

Αύξηση των κρουσμάτων από την Όμικρον 2 φαίνεται να παρατηρείται διεθνώς το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας έντονο προβληματισμό. Την έξαρση αυτή φαίνεται να προκαλεί το γεγονός ότι η Όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική απέναντι στην ανοσία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε πολλές χώρες τα περιοριστικά καταργούνται σταδιακά.

Στην Κίνα επανλήλθε το lockdown, ενώ οι 22 από τις 37 χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν αύξηση της διασποράς 9% μεσοσταθμικά στις νέες διαγνώσεις.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, καθώς ο κινούμενος μέσος όρος την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει αύξηση κατά 3.500 κρούσματα, με εξαίρεση το σαββατοκύριακο, όπου όμως τα μειωμένα περιστατικά οφείλονται στη διενέργεια μικρότερου αριθμού τεστ.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, «οι αιτίες είναι βασικά δύο: η λογική χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2». Ωστόσο, ο ίδιος σχολιάζει πως η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται με 30 από τις 37 χώρες να δείχνουν μείωση των καταγεγραμμένων θανάτων.

Σύμφωνα, δε, με τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η παραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2) έχει φτάσει να καταλαμβάνει το 40% των κρουσμάτων στην Κρήτη. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης στο iatropedia.gr,  η ίδια παραλλαγή έχει αγγίξει το 50% των νέων διαγνώσεων σε όλη την Ελλάδα και θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα.

Check Also

Τέλος η πανδημία και επίσημα: Άρση των μέτρων κατά της COVID-19 ανακοίνωσε ο Θ. Πλεύρης

Δεκτή έκανε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας περί άρσης των μέτρων κατά …