Αρχική / Επικαιρότητα / Αριστοτελία Πελώνη: «Στα μέσα Φεβρουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες 60-64 ετών»

Αριστοτελία Πελώνη: «Στα μέσα Φεβρουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες 60-64 ετών»

Κατά την την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναφέρθηκε και στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, λέγοντας ότι παρά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, κατά την περασμένη εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο, παρέμεινε υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές, αυξανόμενο σημαντικά και σε αρκετές άλλες. Στην Αττική η κατάσταση κρίθηκε ανησυχητική, καθώς παρατηρήθηκε γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων, όπως επίσης και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, να ληφθούν στις περιοχές αυτές πρόσθετα μέτρα, τα οποία βρίσκονται σε εφαρμογή από το Σάββατο:

– Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που είχαν ανοίξει γίνεται πλέον μόνο με τη μέθοδο του click away.

– Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

– Με απόφαση της κυβέρνησης, και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία.

-Το Σάββατο και την Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 6 το απόγευμα (αντί στις 9) και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

Ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρήθηκε στους Δήμους της Θήρας, της Μυκόνου, της Χαλκίδας, της Πάτρας και του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Ως αποτέλεσμα, στις περιοχές αυτές:

– Έχει ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών που πρόσφατα είχαν ανοίξει, των Δικαστηρίων, αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και η τέλεση λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών, με εξαίρεση τις κηδείες.

– Έχει επίσης, ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με εξαίρεση τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους Δήμους της Μυκόνου και της Θήρας.

– Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του Δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

– Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 5 το πρωί.

«Παίρνουμε μέτρα, για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, και να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία», είπε η κα Πελώνη, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού. «Χρέος όλων είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα, να σωθούν ζωές και να διασφαλίσουμε, με τη βοήθεια του εμβολιασμού, την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή από την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια». 

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε πως «ο εμβολιασμός στη χώρα συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί. Μερική διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca. Ύστερα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ηλικίες 18 έως 64.

Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται, προς το παρόν, στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες.

Έτσι, δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που “τρέχει” αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την ομάδα των 60-64 ετών.

Οι εμβολιασμοί αυτοί με το νέο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Ενώ σύντομα θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 75-79».

Πρόσθεσε επίσης ότι «στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για τον οριζόντιο (και χωρίς προτεραιοποίηση) εμβολιασμό του πληθυσμού των μικρών νησιών, για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών που το επιθυμούν. Και αυτό, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα, καταδεικνύει την ειδική σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στα μικρά νησιά».

Check Also

Μικρότερη η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχική υγεία παγκοσμίως από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί

Η ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως δεν επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια …