Αρχική / Επικαιρότητα / Από Δευτέρα οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Από Δευτέρα οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τη 2η αναμνηστική δόση, με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν κατά των υπο-παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον.

Η πλατφόρμα άνοιξε στις 27 Σεπτεμβρίου, με τους δικαιούχους να έχουν προγραμματίσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 12.185 ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο ΒΑ.1 είχαν αρχίσει στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς εκείνο ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ. Μέχρι 28 Σεπτεμβρίου, με τον εν λόγω εμβόλιο είχαν πραγματοποιηθεί 41.839 εμβολιασμοί.

Σημειωτέον ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση και όχι ως βασικός εμβολιασμός. Σκοπός των αναμνηστικών δόσεων είναι η ενίσχυση της ανοσίας και η πρόληψη της σοβαρής νόσου, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Ποιοι δικαιούνται αναμνηστικές δόσεις

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορονοϊού συνιστάται να γίνεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό. Δικαιούχοι είναι:

  • όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • τα άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • οι διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • οι επαγγελματίες υγείας
  • οι διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • οι φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

* Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες, μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχουν παρέλθει τουλάχιστον 3 μήνες).

* Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

* Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση, σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Check Also

Οι νέες παραλλαγές του του κορονοϊού και τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Η μετάδοση του SARS-CoV-2 αυξάνεται σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα. Η υπό-παραλλαγή Eris της …