Αρχική / Επικαιρότητα / Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα καταχώρησης των self test

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα καταχώρησης των self test

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για τη χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19. Η διάθεσή τους θα αρχίσει αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης. Στόχος είναι, μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, με την ισόποση 75 self tests ανά φαρμακείο.

Η πλατφόρμα  καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι (ηλικίες 18 έως 67 ετών και, ακολούθως, άνω των 67 ετών) δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για προμήθευση self tests αυτή την εβδομάδα.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα τον φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test».

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.

Επισημαίνεται ότι το self test  είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) δηλώνεται στην  πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία αρχίζει να λειτουργεί από σήμερα.  Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας. Τα κιτ για τα ανήλικα παιδιά θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.

Check Also

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Συμβουλές για διαχείριση του άγχους

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των πανελλαδικών εξετάσεων, αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο αγχωτικές και ψυχοφθόρες …