Αρχική / Επικαιρότητα / Αισθητά μειωμένες οι εισαγωγές λόγω COVID-19 στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, λόγω εξασθένησης της τριπλής απειλής COVID – γρίπης – RSV

Αισθητά μειωμένες οι εισαγωγές λόγω COVID-19 στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, λόγω εξασθένησης της τριπλής απειλής COVID – γρίπης – RSV

Πρόσφατη δημοσίευση στο The Washington Post ασχολήθηκε με το θέμα της εξασθένησης της τριπλής απειλής Covid, γρίπης και RSV, η οποία οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που παρατέθηκαν:

Μετά την έξαρση του ιού RSV και τις πολλαπλές εισαγωγές στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Κονέκτικατ, οι ασθενείς χρειάστηκε να λάβουν θεραπεία σε επικουρικές κλίνες στους διαδρόμους και σε τέντες που τέθηκαν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η χειμερινή περίοδος φαινόταν δυσοίωνη. Παρόλα αυτά, τα περιστατικά RSV μειώθηκαν σε όλη τη χώρα παράλληλα με τις περιπτώσεις γρίπης, ενώ τα κρούσματα Covid-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία μειώθηκαν μετά την αύξηση που είχαν εμφανίσει την περίοδο των γιορτών.

Φαίνεται ότι τα πρώιμα κύματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και της γρίπης κορυφώθηκαν πριν από το νέο έτος, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Παρόλο που αναμενόταν χειμερινή έξαρση των κρουσμάτων Covid-19, φαίνεται ότι τα κρούσματα είναι αρκετά μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά την οποία το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα νοσήσεων. Ο μέσος όρος 7 ημερών νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 μειώθηκε στους 39.000 την περασμένη Παρασκευή, ενώ είχε κορυφωθεί στις 47.000 γύρω στις 10 Ιανουαρίου.

Με βάση τα νέα στοιχεία των CDC, αυτή την στιγμή οι ασθενείς με Covid-19 αποτελούν μόλις το 5% των νοσηλευόμενων ασθενών σε σύγκριση με πέρσι, που αποτελούσαν το 21%. Επιπλέον, οι συνδυασμένες επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για Covid-19, γρίπη και RSV έχουν μειωθεί από την κορύφωση στις αρχές του χειμώνα. Οι επισκέψεις προκλήθηκαν κυρίως από Covid-19 το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, και στη συνέχεια από τη γρίπη με την έλευση του χειμώνα. Αντίθετα, κατά τον περσινό χειμώνα οι επισκέψεις οφείλονταν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα σε Covid-19 με την επιδημιολογική έκρηξη του στελέχους Όμικρον.

Βέβαια, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να φανεί μια νέα αύξηση στα κρούσματα της γρίπης, η οποία μερικές φορές έχει δύο αιχμές, καθώς και μια επόμενη περίοδος έξαρσης RSV την άνοιξη. Η εξαιρετικά μεταδοτική και εξαιρετικά ικανή στην ανοσοδιαφυγή υπομετάλλαξη του SARSCoV-2 XBB.1.5, που ευθύνεται για το ήμισυ όλων των νέων μολύνσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και κυριαρχεί στα βορειοανατολικά, θα μπορούσε να εξαπλωθεί παγκόσμια.

Παρόλο που οι υπομεταλλάξεις της Όμικρον που κυκλοφορούν τώρα προκαλούν ανησυχία λόγω της ικανότητάς ανοσοδιαφυγής τους, το ανοσοποιητικό σύστημα όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει προηγουμένως εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό στο να διατηρεί χαμηλό τον αριθμό των κρουσμάτων και των σοβαρών λοιμώξεων, ειδικά εάν έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατα αναμνηστικός εμβολιασμός αναφέρουν οι ειδικοί. Σημειώνεται, επίσης, ότι μεγάλος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 έχουν εισαχθεί για διαφορετικό λόγο, και όχι λόγω λοίμωξης αναπνευστικού. Τέτοιες περιπτώσεις εξακολουθούν να πλήττουν τα δημόσια συστήματα υγείας λόγω της δυσκολίας απομόνωσης του ασθενούς, καθώς και της δύσκολης πρόληψης της εξάπλωσης.

Check Also

Υψηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 λόγω διαδοχικών παραλλαγών της Omicron

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει …