Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ένα καινοτόμο κράτος

Ένα καινοτόμο κράτος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αμέσως μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις, σήκωσε μανίκια ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Ο Πρωθυπουργός, όπως και την προηγούμενη τετραετία, έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς του: σκληρή δουλειά και καινοτόμες πολιτικές σε όλους τους τομείς.

Τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν στη νέα διακυβέρνηση είναι πολλά. Είναι τα έργα που έμειναν πίσω λόγω πανδημίας, η οποία τάραξε τις ισορροπίες και άλλαξε τις προτεραιότητες. Είναι τα τρέχοντα, που αφορούν την ακρίβεια και την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι και όλα αυτά που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τα οποία θα φέρουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, θα προωθήσουν την καινοτομία και, σε γενικές γραμμές, θα μας δώσουν επιτέλους αυτή τη χαρά και ικανοποίηση που ζητάμε εδώ και χρόνια: να μπορούμε να αποκαλούμαστε -με ντοκουμέντα πλέον- «σύγχρονο κράτος».

Οι σημαντικότεροι δείκτες του πολιτισμού μίας χώρας είναι η Οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, η Παιδεία που δίνει τα εφόδια και χτίζει ένα καλύτερο αύριο, και η Υγεία που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής των πολιτών. Και οι τρεις αυτοί τομείς ενισχύονται, “τροφοδοτούνται” και βελτιώνονται από τη δύναμη της καινοτομίας, η οποία αποτελεί το μέλλον. Το οικονομικά ανθηρό, υγιές και πεπαιδευμένο μέλλον που θέλουμε.

Καινοτόμες τεχνολογίες και επιχειρήσεις, καινοτόμες μέθοδοι εκπαίδευσης, καινοτόμες διοικήσεις και οργανωτικές δομές, καινοτόμες θεραπείες και δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης. Αυτό το πολυπόθητο «σύγχρονο κράτος» πρέπει να έχει τη δύναμη να δημιουργεί τις εξελίξεις και όχι απλά να τις ακολουθεί.

Αν πάρουμε για παράδειγμα την Υγεία, δεν αρκεί μόνο μία ανακαίνιση των δομών και η ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό. Σαφώς και η επάρκεια γιατρών και νοσηλευτών είναι το Α και το Ω. Όμως αυτό το προσωπικό θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του όλες τις καινοτόμες τεχνολογίες και τα σύγχρονα μέσα που θα του επιτρέψουν να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Η καινοτόμος οργάνωση και εκπαίδευση των πολιτών θα φέρει την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και τη βελτίωση των δεικτών υγείας. Οι καινοτόμες θεραπείες θα σώσουν ζωές, θα βελτιώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης και, μακροπρόθεσμα, θα φέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις στο σύστημα.

Αν το σκεφτούμε καλά, η φράση «σύγχρονο κράτος» ίσως να μην είναι και τόσο… σύγχρονη πια. Αυτό που θέλουμε είναι ένα καινοτόμο κράτος.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Ποια η σημερινή εικόνα του ΕΣΥ – Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το 2025

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο, παρουσίασε όλα …