Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ένας υπουργός φέρνει την Άνοιξη;

Ένας υπουργός φέρνει την Άνοιξη;

Έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό τα σενάρια περί εκλογών, αλλά και αυτά που κάνουν λόγο για ανασχηματισμό, κάτι που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να πάρει μία ανάσα, αφού θα συμβάλει, έστω και προσωρινά, να καταλαγιάσει ο θόρυβος γύρω από μεγάλα θέματα, όπως είναι το Σκοπιανό, οι αξιολογήσεις, τα νέα μέτρα και όλα τα σχετικά.

Όποιο σενάριο και να επικρατήσει ή, καλύτερα, όποιο σενάριο και να «σκάσει» πρώτο, η κουβέντα θα στραφεί γύρω από τα πρόσωπα που θα αλλάξουν, θα παραμείνουν ή θα αναλάβουν τις θέσεις κλειδιά στα διάφορα υπουργεία.

Μπορεί, άραγε, ένας υπουργός και οι συνεργάτες του να φέρουν την άνοιξη; Μπορεί. Ακόμη και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με τα ζωνάρια να είναι πιο σφιχτά από ποτέ, τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Η λέξη «κατάλληλος», όταν αναφερόμαστε σε θέσεις ευθύνης, σε θέσεις που καθορίζουν το μέλλον ενός τομέα, αλλά και ενός λαού υπό την ευρύτερη έννοια, έχει πολλές προεκτάσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το υπουργείο Υγείας. Η παρούσα ηγεσία του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μερικώς κατάλληλη». Με την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, αναθάρρησαν. Θεώρησαν δεδομένο πως δύο άτομα που προέρχονται από τον χώρο τους, που έχουν πλούσιο συνδικαλιστικό έργο, που γνωρίζουν όσο κανένας άλλος τα προβλήματα του χώρου, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Όμως, η διαφορά αυτή δεν έγινε. Κι όχι γιατί οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης δεν είχαν τη διάθεση να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές. Απλά δεν μπορούσαν. Και συνειδητοποίησαν στην πράξη πως, όσα απαιτούσαν όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκονταν «απέναντι», δεν είχαν τη δυνατότητα, λόγω συνθηκών και μνημονίων, να τα ικανοποιήσουν, όταν οι ίδιοι βρέθηκαν σε θέση ισχύος. Επιπλέον, χρειάστηκαν χρόνο μέχρι να αποβάλουν κάποια «ιδεολογικά στερεότυπα», που τους απέτρεπαν από το να συνομιλήσουν, να συνεργαστούν, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με φορείς και ανθρώπους του χώρου που είχαν πράγματα να πουν και να προτείνουν. Την ίδια ώρα, προσπάθησαν και προσπαθούν, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις απέναντι στην Τρόικα, ώστε να είναι συνεπείς, χωρίς όμως να έχουν τα μέσα και τη στήριξη που χρειάζονται – κυρίως την οικονομική – ώστε να τις ολοκληρώσουν όπως πρέπει, ώστε να υπάρχει νόημα και αποτέλεσμα. Δεν ευθύνονται οι ίδιοι, για παράδειγμα όταν πρέπει να παραδώσουν άμεσα ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά δεν έχουν τους πόρους για να δημιουργήσουν και να εξοπλίσουν επαρκώς τις δομές ή να δώσουν κίνητρα στους γιατρούς για τη στελέχωσή τους. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Κατάλληλος για το υπουργείο Υγείας, όπως και για κάθε υπουργείο, είναι σαφώς αυτός που γνωρίζει τα θέματα του χώρου, είναι όμως και λίγο τεχνοκράτης, είναι ανοιχτός στον διάλογο και τη συνεργασία, είναι ευέλικτος και, κυρίως, μπορεί να προωθήσει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις. Με την προϋπόθεση πάντα, ότι θα υπάρχει και η κατάλληλη κυβέρνηση, που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να πάμε μπροστά.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 22 Ιουλίου

Check Also

Γεωργιάδης: Σκέψεις για δοκιμαστική εφαρμογή A.I. συστήματος διαλογής σε ελληνικό νοσοκομείο

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έλεγχο της …