Αρχική / Επικαιρότητα / Άνοδος των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη – Τι λέει το ECDC

Άνοδος των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη – Τι λέει το ECDC

Με τον ερχομό του καλοκαιριού, πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν νέα άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού, με πρώτη την Πορτογαλία, η οποία σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση των νέων κρουσμάτων τον Μάιο, που κορυφώθηκε στις αρχές Ιουνίου σε σχεδόν 30.000 κρούσματα ημερησίως. Το κύμα αυτό έχει έκτοτε αρχίσει να ξεφουσκώνει.

Στη Βρετανία, τα κρούσματα σε 24ωρη βάση βρίσκονται σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία κατέγραψε 30.526 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, σημειώνοντας αύξηση 63,4% σε επτά ημέρες. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η Γερμανία, ενώ στη Γαλλία η μετάδοση έχει επιταχυνθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ηπειρωτική χώρα, με ένα ρυθμό μολύνσεων που ξεπερνάει πλέον κατά μέσο όρο τα 44.000 ημερησίως.

Η άνοδος των κρουσμάτων εξηγείται από τον συνδυασμό δύο στοιχείων, σύμφωνα με τον Μιρτσεά Τ. Σοφονεά, Λέκτορα Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ: Από τη μία, υπάρχει μια «μείωση της ανοσίας», καθώς η προστασία από προηγούμενη νόσηση ή μια δόση εμβολίου φθίνει με τον καιρό. Από την άλλη, έχουμε εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, της BA.4 και κυρίως της BA.5, που εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα, επωφελούμενες από το διπλό πλεονέκτημα της μεταδοτικότητας και της ανοσολογικής διαφυγής.

«Αντιμετωπίζουμε μια διαρκή εξέλιξη του ιού, που συναντά ανθρώπους που έχουν ήδη αντισώματα, επειδή έχουν προσβληθεί στο παρελθόν ή έχουν εμβολιαστεί, και που θα πρέπει να έχει ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα για να τα καταφέρει να τρυπώσει», σημειώνει παράλληλα ο Ολιβιέ Σβαρτς, διευθυντής της μονάδας Ιών και Ανοσίας του Ινστιτούτου Παστέρ, προσθέτοντας: «Η BA.5 και, σε μικρότερο βαθμό, η BA.4 εξαπλώνονται στην Ευρώπη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι κατά 10% πιο μεταδοτική από την BA.2, και γι’ αυτό παίρνει τα ηνία». Ως προς τη σοβαρότητα της ΒΑ.5, δεν υπάρχουν ακόμα σταθερά τεκμηριωμένα κλινικά δεδομένα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου ότι, βάσει ακόμη περιορισμένων δεδομένων, «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι BA.4 και BA.5 συνδέονται με αυξημένη σοβαρότητα της λοίμωξης σε σχέση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν BA.1 και BA.2». Ωστόσο, όπως και με τα προηγούμενα κύματα, μια συνολική αύξηση των περιπτώσεων της COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων, προειδοποίησε το ECDC.

Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός χαίρει ισχυρής ανοσοποίησης χάρη στα εμβόλια και στις προηγούμενες λοιμώξεις. Αυτό του προσφέρει εκ των προτέρων μια πιο ισχυρή προστασία κατά του κινδύνου να εμφανίσει σοβαρή μορφή της νόσου παρά κατά του κινδύνου να προσβληθεί ξανά, γεγονός το οποίο αναμένεται να περιορίσει την έκταση της αύξησης των νοσηλειών.

Έρχονται νέα μέτρα;

Το ECDC κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», διατηρώντας συστήματα τεστ και παρακολούθησης. «Αναμένουμε ότι θα είναι απαραίτητες πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις (του εμβολίου) για τις ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, εν αναμονή μελλοντικών κυμάτων», σχολιάζουν οι του Οργανισμού.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα. Η Ιταλία αποφάσισε στα μέσα Ιουνίου να παρατείνει την υποχρέωση για τη χρήση μάσκας FFP2 στα δημόσια μέσα μεταφορών (εξαιρούνται τα αεροπλάνα) ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, υποστήριξε, από την πλευρά του, την ταχεία υιοθέτηση μιας «εργαλειοθήκης» με μάσκα, εμβολιασμό και περιορισμό επαφών.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους πιο ηλικιωμένους να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου «το ταχύτερο δυνατό», στο πλαίσιο μιας «μετριοπαθούς επιδημιολογικής αύξησης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

JAMA: Παγκόσμια αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19 – Tι πρέπει να γνωρίζουμε για την JN.1

Σε άρθρο του JAMA που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024, παρουσιάζονται τα μέχρι σήμερα δεδομένα …