Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / World GO Day: 20 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας

World GO Day: 20 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. υποστηρίζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας ESGO – ENGAGe (World GO Day), στις 20 Σεπτεμβρίου 2021.

«20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας. Η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους, τους καρκίνους που αφορούν την φύση μας. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να μην αμελούν το σώμα τους και να ακούν τα μηνύματα που αυτό τους στέλνει. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να κλείσουν το ραντεβού με τον γυναικολόγο τους. Να ρωτήσουν, να ενημερωθούν, να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται. Η ημέρα που θέλουμε να σπάσει η σιωπή και να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που ένας γυναικολογικός καρκίνος φέρει.

Για εμάς τις ίδιες, για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και για τις άλλες γυναίκες που ίσως φοβούνται. Για να νιώσουν και εκείνες δυνατές και ότι δεν είναι μόνες.

Ας ενώσουμε λοιπόν την φωνή μας και να τολμήσουμε να ρωτήσουμε! #daretoask»

Μαρία Παπαγεωργίου

Υπεύθυνη ομάδας ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι.

Η 20η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα γιορτής! Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας (World GO Day). Για τρίτη χρονιά φέτος, ασθενείς μαζί με επαγγελματίες και αυθεντίες του ιατρικού χώρου, σε πάνω από 25 χώρες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και φέρνουν στο επίκεντρο τα διάφορα είδη γυναικολογικού καρκίνου.

Πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται με αυτού του είδους τον καρκίνο. Όμως η λύση υπάρχει και δεν είναι μόνο μία. Όλα ξεκινούν από την επικοινωνία και αυτό είναι το βασικό μήνυμα για φέτος: #GOforcommunication.

Ο γυναικολογικός καρκίνος μας αφορά όλους. Έφτασε η στιγμή να αποδεσμευτούμε από την εσωστρέφεια και να επικοινωνήσουμε για αυτό με το γιατρό μας. Να μιλήσουμε ανοιχτά. Να ενημερωθούμε. Να μην αμελήσουμε τον τακτικό γυναικολογικό μας έλεγχο. Να προλάβουμε. Να αντιμετωπίσουμε. Να κινητοποιηθούμε. Να δράσουμε.

Στο πλαίσιο της δράσης για την ενημέρωση γύρω από τα είδη γυναικολογικού καρκίνου στη χώρα μας, o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGe για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των γυναικολογικών καρκίνων και καλούν τις γυναίκες στην Ελλάδα στη δράση «GOfor». Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από διαφορετικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να επηρεάσουν το μέλλον για έναν κόσμο με ενημερωμένες γυναίκες που μεριμνούν για την υγεία τους!

Οι φετινές δράσεις στη χώρα μας έχουν 3 πυλώνες:

  • Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη δράση. Και φέτος διοργανώνεται ένας αγώνας μπάσκετ με moto«Βάλε ένα καλάθι για την γυναίκα της ζωής σου»,#GOforaction.Προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν έναν «αγώνα ζωής» υποστηρίζοντας το έργο μας. Ο αγώνας μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.30 στο κλειστό γήπεδο του ΜΕΤΣ (Μάρκου Μουσούρου 70, Αθήνα). Σε επόμενη ενημέρωση θα λάβετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση.
    Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης με COVID19 και έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
  • Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενημέρωση και θα υλοποιηθεί μέσα από μία σειρά βίντεο με συζητήσεις ασθενών με γιατρούς πάνω σε σημαντικά θέματα που αφορούν τις γυναίκες που νοσούν αλλά και για τους τρόπους πρόληψης. Τα video θα κοινοποιούνται στα social media του «Κ.Ε.Φ.Ι.» και της «Εριφύλης» για όλο τον μήνα Σεπτέμβριο,#GOforinformation.
  • Και τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά τη διάδοση του μηνύματος για τον γυναικολογικό καρκίνο μέσα από τα social media. Στις 20 Σεπτεμβρίου, «χρωματίζουμε τα social media» μωβ, το χρώμα όλων των γυναικολογικών καρκίνων. Σας προσκαλούμε λοιπόν να μοιραστείτε μία φωτογραφία σας με τα χείλη σας και τα νύχια σας βαμμένα μωβ δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο το «παρών» σε κάτι που μας αφορά όλους!

Ο γυναικολογικός καρκίνος δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Τόλμα να ρωτήσεις!

Οι δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικολογικής Ογκολογίας τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV, της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας για τον HPV, της Ένωσης Ασθενών, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Σχετικά με τους γυναικολογικούς καρκίνους

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020: περίπου το 44% με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το 23% με καρκίνο των ωοθηκών, το 29% με καρκίνο του ενδομητρίου και λιγότερο από 5% διαγνώστηκαν με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, δηλαδή με καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου. Πάνω από το 20% των νέων περιστατικών για το 2020 εντοπίζονται στην Ευρώπη. 420.000 γυναίκες παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους το 2020 από κάποια μορφή γυναικολογικού καρκίνου.

Κάποιοι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν.

Οι τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις, καθώς και οι επιλογές τρόπου ζωής, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα πρόληψης ή ακόμη και έγκαιρης διάγνωσης γυναικολογικών καρκίνων, ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική και να είναι δυνατή η αποθεραπεία.

Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί και μπορεί να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο με τον έλεγχο HPV και το ΠΑΠ-τεστ, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν να εξεταστούν γιατί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έχουν τον ιό HPV.

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και οι άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών καρκίνων που πλήττουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους καρκίνους αυτούς εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλή.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Βασικά στοιχεία και αριθμοί

  • Μεταξύ των καρκίνων που επηρεάζουν τις γυναίκες, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατατάσσεται τέταρτος με πρώτο τον καρκίνο του μαστού.
  • Παρόλο που πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να αποφευχθεί, το 2020 κατεγράφησαν 420.000 θάνατοι, παγκοσμίως.
  • Στην Ε.Ε. κάθε ώρα, 2 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, είναι 70%-80% αποτελεσματικά έναντι όλων των ογκογόνων τύπων του ιού HPV και έχουν τεράστιο πιθανό αντίκτυπο στις νέες γενιές.
  • Τα ποσοστά των γυναικών που προσέρχονται για προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για τη μείωση της επίπτωσής του παραμένουν επίμονα κάτω του 80%, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ευχαριστίες

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών ευχαριστεί θερμά και αναγνωρίζει τη γενναιόδωρη υποστήριξη που παρέχεται από τους ακόλουθους χορηγούς και υποστηρικτές: Roche, forher, GSK, La vie en rose, TommyG, ProGame.

Χρήσιμα links

Sites
www.anticancerath.gr
www.anticancerath.gr/erifyle
www.hpvalliancegreece.gr
https://www.worldgoday.org/campaign-2021

Κ.Ε.Φ.Ι social media
Κ.Ε.Φ.Ι.: Facebook / Instagram
Εριφύλη: Facebook / Instagram
Ελληνική Συμμαχία για τον HPV: Facebook

Υπό την Αιγίδα:
Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV
Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας
ΕΟΠΕ
Ελληνικής Εταιρείας HPV
Ένωση Ασθενών
Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου
ΟΠΑΝΔΑ

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Στόχος η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS) …