Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / «Βήματα Ζωής»: Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία

«Βήματα Ζωής»: Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία

Με συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΠΑΠ – Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων – και της φαρμακευτικής εταιρίας MSD, ανακοίνωσαν τη νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για άτομα με αναπηρία.
Θέμα της συνέντευξης τύπου αποτέλεσε όχι μόνο η έναρξη της εκστρατείας αλλά και η προετοιμασία της. Τονίστηκε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείται μία ολοκληρωμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία, στo πλαίσιo ενός μοναδικού για τα διεθνή δεδομένα Social Hackathon: «η Δύναμη μιας ημέρας», με την ιδιαιτερότητα ότι έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από 230 εθελοντές, με την καθοδήγηση 70 επαγγελματιών.
Η ανάγκη είναι αδιαμφισβήτητη, αφού στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο. Οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας, ενήλικες και παιδιά, αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες καθημερινά λόγω της μη ενσωμάτωσής και αποδοχής τους από τους συμπολίτες τους. Τα παραπάνω στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των φορέων του κράτους παρ’ όλα αυτά επίσημη απογραφή βασισμένη σε στατιστικές μετρήσεις δεν υπάρχει.
Η εν λόγω εκστρατεία στηρίζεται στο τρίπτυχο Ενημέρωση – Στήριξη – Στάση ζωής. Περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο τηλεοπτικό σποτ, μία ταινία κινούμενων σχεδίων – animation με διδακτικό χαρακτήρα – που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, ομαδικά εικαστικά έργα. Τέλος όλα τα μηνύματα και οι φωτογραφίες της εκστρατείας θα προβληθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Στόχος μας είναι η αύξηση της ενσυναίσθησης προς τον συνάνθρωπό μας που έχει τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες με εμάς. Μαθαίνουμε όλοι ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται μόνο να είμαστε πρόθυμοι και διαθέσιμοι για αληθινή επικοινωνία», τόνισε η κα Μαριάννα Μόσχου, πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ.

Το ιστορικό της δημιουργίας της εκστρατείας ευαισθητοποίησης

Social Hackathon – Η δύναμη μιας ημέρας
Στις 19/01/2016, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ένα Social Hackathon, με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρίας MSD.
Ο όρος «Hackathon» προέρχεται από τις λέξεις «Hackers» – «Marathon» και είναι η δημιουργική συνεύρεση ειδικών σε ορισμένο χώρο για συγκεκριμένο χρόνο με έναν κοινό σκοπό. Όταν ο σκοπός είναι κοινωφελής, ονομάζεται SocialHackathon.

Η δράση αυτή ήταν μοναδική, αφού για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε μέσα σε μία μέρα, όλο το υλικό για μία ολοκληρωμένη κοινωνική εκστρατεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία. Το Social Hackathon υλοποιήθηκε από 230 εθελοντές/ εργαζόμενους της φαρμακευτικής εταιρίας MSD, οι οποίοι με την καθοδήγηση 70 καταξιωμένων επαγγελματιών από το χώρο της επικοινωνίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν υλικά μοναδικής αισθητικής.

Μέσα από τις τέσσερις ομάδες των εθελοντών, δημιουργήθηκαν:

  • μία ταινία κινούμενων σχεδίων για παιδιά αλλά και ενηλίκους,
  • ένα τηλεοπτικό σποτ, η μουσική του οποίου είναι ευγενική προσφορά του συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου.
  • τα μηνύματα για μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και
  • 10 ομαδικά έργα τέχνης, που αποτέλεσαν την εικαστική αποτύπωση της ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία. Τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν με την εθελοντική συνεργασία και καθοδήγηση 8 διακεκριμένων εικαστικών – Όλγα Γουλανδρή, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Άντζελα Πετροχείλου, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή – σε επιμέλεια και συντονισμό της Ίριδας Κρητικού.

Ο κ. Ahmad Haseeb,διευθύνων σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, δήλωσε πως, «η κοινωνική προσφορά και ο εθελοντισμός φέρνουν ελπίδα και χαρά στη ζωή των ανθρώπων. Αποτελούν για εμάς επιπλέον τρόπους να οδηγούμε τις εξελίξεις και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων. Το όραμά μας είναι να κατακτούμε πρωτιές σε όλα τα επίπεδα. Τόσο με την παροχή καινοτόμων φαρμάκων όσο και με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Check Also

Ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για τον καύσωνα

Αναλυτικές οδηγίες για τον καύσωνα και πώς να προφυλαχθούν οι πολίτες από τις ακραίες καιρικές …