Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασαν σήμερα τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, ο οποίος προετοιμάζεται από τα δύο Υπουργεία με τη συμβολή της ΗΔΙΚΑ, με τον κ. Γεωργιάδη να κάνει λόγο για μία «ιστορική μέρα».
O Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες μέσω της εφαρμογής MyHealth app και θα συγκεντρώνει όλα τα συστήματα, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όλων των μονάδων και των βαθμίδων υγείας, συνδέοντας ψηφιακά όλα τα ιατρικά αρχεία των ασθενών, από τα νοσοκομεία, μέχρι τις επισκέψεις σε γιατρούς. Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο από αύριο, Τρίτη 11 Μαρτίου. Όπως σημείωσε, δε, η Αναπληρώτρια Υπουργός, το έργο θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι το τέλος του έτους και θα είναι σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2026.
Μέχρι στιγμής, έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τα μητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι ιατρικές συνταγές, τα παραπεμπτικά, οι απεικονιστικές εξετάσεις, οι ιατρικές βεβαιώσεις, ο εμβολιασμός, καθώς και ο προγραμματισμός των ραντεβού. Υπό εξέλιξη βρίσκεται η ένταξη δεδομένων για την κλειστή νοσηλεία των πολιτών σε μονάδες υγείας, τα μητρώα νεοπλασίας, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τα δεδομένα για την αναπηρία, που θα ολοκληρωθεί σε επόμενη φάση.
Στη διαμόρφωση της εφαρμογής έχει χρησιμοποιηθεί και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), περιλαμβάνοντας στις λειτουργίες της και ένα “chatbot”, δηλαδή έναν ηλεκτρονικό βοηθό, ο οποίος θα διευκολύνει τους χρήστες κατά την αναζήτηση δεδομένων μέσα στον Φάκελο.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η πλήρης ψηφιοποίηση των δεδομένων θα μειώσει τη διαφθορά, μειώνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των ασθενών.
Καταργούνται τα ΚΕΠΑ
Η κ. Αγαπηδάκη έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα των δεδομένων περί αναπηρίας, υπογραμμίζοντας ότι, με την ολοκλήρωση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, δεν θα χρειάζεται πλέον οι πολίτες να απευθύνονται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για πιστοποίηση της αναπηρίας, καθώς όλα θα είναι πιστοποιημένα μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής. «Αυτό θα αλλάξει τελείως το τοπίο στις υγειονομικές επιτροπές και θα βελτιώσει τις διαδικασίες που ταλαιπωρούν άτομα με αναπηρία», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.