Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Τα διαγνωστικά κέντρα χαιρέτισαν την εντολή του Υπουργείου Υγείας για έλεγχο των αυξημένων αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων

Τα διαγνωστικά κέντρα χαιρέτισαν την εντολή του Υπουργείου Υγείας για έλεγχο των αυξημένων αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων

Οι φορείς ΠΦΥ, με ανακοίνωσή τους, χαιρέτισαν την εντολή που δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας για έλεγχο του αυξημένου όγκου μαγνητικών και αξονικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στα διαγνωστικά εργαστήρια, καλώντας την πολιτεία να θεσμοθετήσει τους ελέγχους, αλλά και την εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης.

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, οι φορείς ΠΦΥ αναφέρουν:

«Τόσο το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο  και οι επιμέρους Ομοσπονδίες του έχουν διαχρονικά αιτήματα :

  1. Την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και κανόνων συνταγογράφησης. 
  2. Τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την ταυτοποίηση της εκτέλεσης των διαγνωστικών εξετάσεων σε real time! 

Η διαχρονική αδυναμία της Πολιτείας να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει τα ανωτέρω, καθώς αυτά είναι θεμελιώδεις κανόνες σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, έχει ως αποτέλεσμα το σύνολο των παρόχων να επωμίζονται εδώ και μια δεκαετία δυσβάσταχτα επίπεδα clawback. 

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να μη χαιρετήσουμε την εντολή του Υπουργού Υγείας για τους σχετικούς ελέγχους και να τον προτρέψουμε στην άμεση θεσμοθέτηση και εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης.

Απαιτούμε τα σχετικά αποτελέσματα από τους ελέγχους να γνωστοποιηθούν στο Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. και στους Ιατρικούς Συλλόγους στους οποίους εντάσσονται οι φορείς, αν διαπιστωθούν παραβάσεις, ώστε να ασκηθούν και οι αντίστοιχοι πειθαρχικοί έλεγχοι. Δεν μπορεί, αν υπάρχουν παραβάτες, να εκμεταλλεύονται την αδυναμία οργάνωσης της Πολιτείας, και οι ελάχιστοι να δυσφημίζουν όλο το ιατρικό σώμα!

Δεν μπορεί οι λίγοι να διαπομπεύουν την προσπάθεια όλου του κλάδου και, μαζί με τη σοβαρή υποχρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να βυθίζουν έναν ολόκληρο κλάδο στη χρεωκοπία».

Check Also

Θετική η απάντηση της Πολιτείας για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μέσω της Επιτροπής για το Clawback που δημιούργησε, έδωσε δυνατότητα στους …