Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνάντηση Πλεύρη – εκπροσώπων ΙΣΑ περί βίας κατά των γιατρών

Συνάντηση Πλεύρη – εκπροσώπων ΙΣΑ περί βίας κατά των γιατρών

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα συζήτησης τη βία που σημειώνεται εις βάρος των γιατρών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας έθεσε ως θέματα:

  • το αυτεπάγγελτο του αδικήματος της βίας κατά γιατρών
  • την εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας στις περιπτώσεις ανυπόστατων επιθέσεων κατά των γιατρών
  • την κάλυψη νομικών εξόδων στους γιατρούς που υφίστανται επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους
  • την ανάγκη για υψηλότερο βαθμό ασφαλείας, ειδικά σε κάποια νοσοκομεία που το πρόβλημα είναι πιο έντονο.

Ο Υπουργός Υγείας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα εξετάσουν τα θέματα που αφορούν τη διαφοροποίηση των αδικημάτων, υποσχόμενος ότι θα προβεί άμεσα στις αντίστοιχες ρυθμίσεις σε αυτά που αφορούν απευθείας στο Υπουργείο Υγείας, ώστε οι γιατροί να έχουν νομική κάλυψη χωρίς να χρεώνονται για σειρά αδικημάτων που γίνονται εις βάρος τους εντός του νοσοκομείου. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας εκεί που παρατηρούνται έντονα περιστατικά.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας, με ρύθμιση που ψήφισε κατά τη διάρκεια του Covid-19, προστατεύει τους γιατρούς από ανυπόστατες μηνύσεις που δέχονται κατά την άσκηση καθηκόντων τους και πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλίσει μετά και τις προτάσεις του ΙΣΑ τον γιατρό από κακόβουλες και αβάσιμες μηνύσεις.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε: «Συναντήθηκα σήμερα με το προεδρείο του ΙΣΑ και λάβαμε τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη προάσπιση των γιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, θα έχουμε ένα ασφαλιστικό πλαίσιο, ώστε οι γιατροί μας, αλλά και συνολικά όσοι εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα τους με απρόσκοπτο τρόπο προς όφελος των ασθενών».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε με τη σειρά του: «Θεωρούμε ότι οι γιατροί που ασκούν τα καθήκοντα τους πρέπει να περιφρουρηθούν για να μπορέσουν αυτά να ασκούνται απρόσκοπτα. Βρήκαμε ευήκοα ώτα μέσω του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και ήδη σειρά μέτρων τα οποία αιτήθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έγιναν αποδεκτά. Ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθούν και να αποτελέσουν δύναμη προστασίας για την άσκηση του ιερού καθήκοντος των γιατρών στα νοσοκομεία».

Check Also

ΕΟΔΥ: Δράσεις για την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS/HIV

Η 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα για τον αγώνα κατά του HIV/AIDS με …