Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Στον πρωθυπουργό οι προμηθευτές Υγείας για τα «κόκκινα δάνεια»

Στον πρωθυπουργό οι προμηθευτές Υγείας για τα «κόκκινα δάνεια»

Με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απευθύνονται οι 4 Σύνδεσμοι προμηθευτών ΥγείαςΣύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού & Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ), Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.) – ώστε η κυβέρνηση να λάβει άμεσα νομοθετικά μέτρα για την ανακούφιση των εταιριών – μελών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής τους με τις Τράπεζες για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», μέσα στον Σεπτέμβριο.

Οι Προμηθευτές ζητούν τον συμψηφισμό των ποσών που αχρεώστητα κατέβαλαν ως τρέχουσες δικές τους υποχρεώσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως επισημαίνουν, οι εταιρείες τους είχαν καταφύγει αναγκαστικά σε δανεισμό προκειμένου να είναι δυνατή:

  • η χρηματοδότηση των εργασιών τους,
  • η μισθοδοσία του προσωπικού τους,
  • η εκπλήρωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Κράτος, αντίστοιχα και
  • η πληρωμή των κατασκευαστικών οίκων που τις προμηθεύουν με προϊόντα,

αφού το Ελληνικό Δημόσιο διαχρονικά, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και εντεύθεν, πληρώνει με καθυστερήσεις ετών και, πάντοτε, άτοκα ή, ακόμη, και με μειώσεις επί του οφειλομένου κεφαλαίου.

Στην επιστολή τους, οι Προμηθευτές προσθέτουν ότι το κούρεμα των ομολόγων πληρωμής των εταιριών, κατά 53,5%, το 2012, που αφορούσε στο σύνολο των απαιτήσεών τους, για δύο έτη – 2008 και 2009 – δημιούργησε ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, ιδίως ως προς την αντιμετώπιση των δανείων τους που πρόκειται τώρα να αξιολογηθούν.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες υποχρεώθηκαν και κατέβαλαν:

  1. Φόρους Εισοδήματος,
  2. ΦΠΑ,
  3. Κρατήσεις επί των τιμολογίων τους (περίπου 9%), αλλά και
  4. Έκτακτες Εισφορές,

επί του 100% των παραπάνω ποσών,  χωρίς ωστόσο τελικά να τα εισπράξουν, αφού κουρεύτηκαν.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι προμηθευτές ότι ο κλάδος, παρά τις αντιξοότητες, απασχολεί συνολικά  6.000 άτομα και στηρίζει με συνέπεια το σύστημα Υγείας, επιτελώντας τον ρόλο του απέναντι στον πολίτη, παρόλο που έχει απολέσει μέχρι στιγμής το 50% των επιχειρήσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ελληνικές.

Check Also

ΣΕΙΒ: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων στην Ελλάδα

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.) παρουσίασε τα αποτελέσματα Ειδικής Μελέτης για τον …