Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο, παρουσίασε όλα τα στοιχεία που αφορούν στο ΕΣΥ τη δεδομένη στιγμή, εστιάζοντας σε τρεις κατηγορίες: τους πίνακες προσωπικού, τα οικονομικά των νοσοκομείων και την κτιριακή/ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, έκανε λόγο για ψευδή προπαγάνδα περί πρόθεσης της κυβέρνησης «να αποδομήσει το ΕΣΥ», ενώ τα στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Εξήγησε ότι το ΕΣΥ αποτελεί εκτεταμένο και πολύπλοκο δίκτυο, στο οποίο είναι μεν λογικό να υπάρχουν αστοχίες και ελλείψεις. Ωστόσο, όπως σχολίασε, η εικόνα που παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές είναι στρεβλή, τονίζοντας ότι «το ΕΣΥ δεν αφήνει κανέναν μόνο του και αβοήθητο».
Ο ίδιος ανέφερε ότι από το ΕΣΥ περνούν 82.000 πολίτες κάθε μέρα, ενώ συνολικά επαφή με το ΕΣΥ έχουν γύρω στα 25 εκατομμύρια πολίτες κάθε χρόνο, περίπου 2,5 φορές ο πληθυσμός της χώρας. Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο περί προσωπικού γιατρού θα έχει βγει μέχρι αύριο για διαβούλευση.
Παίρνοντας τον λόγο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η έλλειψη οργάνωσης ευθύνεται, ως επί το πλείστον, για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί η Πρόληψη – ήδη εφαρμόζεται ευρέως το Πρόγραμμα για την Πρόληψη του καρκίνου του μαστού, επιχειρείται βελτιστοποίηση του Προγράμματος για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου.
Αναφερόμενη, δε, στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, σημείωσε ότι προβλέπονται 30.000 ευρώ για όλους τους νέους που θα επιλέγουν Γενική Ιατρική ή Παθολογία από 1.1.2025, ενώ αναμένεται να προστεθούν 2.500 νέοι προσωπικοί γιατροί. Επιπλέον, όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για προσαρμογή του προσωπικού του ΕΣΥ στα νέα δεδομένα στον χώρο της Υγείας μέσω εκπαίδευσης, καθώς «θέλουμε γιατρούς που να ανταποκρίνονται σ’ αυτές τις σύγχρονες ανάγκες».
Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφέρει και το θέμα των παιδιών, σχολιάζοντας ότι, μέχρι στιγμής, το ΕΣΥ καλύπτει δωρεάν τις ανάγκες περίπου 500.000 παιδιών, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί σύντομα.
Υπενθύμισε, ακόμα, ότι και οι φαρμακοποιοί εμπλέκονται στην όλη προσπάθεια για καλλιέργεια μιας νοοτροπίας πρόληψης, καθώς πλέον, πέρα από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, διενεργούνται στα φαρμακεία κανονικά και εμβολιασμοί κατά της covid-19. Η κα Αγαπηδάκη δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αποζημιώνεται πλέον και το εμβόλιο κατά του RSV.
Τέλος, τόνισε ότι τα συνολικά αποτελέσματα όλων των ενεργειών που επιχειρούνται σήμερα από το Υπουργείο Υγείας θα φανούν μετά το 2027.
Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση σχολιάζοντας ότι το ΕΣΥ αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, μετά τα σχολεία. Απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι, στα 40 χρόνια λειτουργίας του, το ΕΣΥ δεν υπήρξε ποτέ σε καλύτερο, ίσως γι’ αυτό να χτυπιέται και τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια. «Αν το ΕΣΥ δεν λειτουργούσε (όπως διατείνονται οι επικριτές του), θα κατέρρεε η ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στο οικονομικό κομμάτι του ΕΣΥ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία 5 χρόνια υπήρξε 10% αύξηση του προσωπικού.
Ως προς τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ο Υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι, σε σχέση με το 2023, το 2024 διατέθηκαν 480 εκατομμύρια περισσότερα στα νοσοκομεία, ενώ δόθηκε περίπου 1 δισ. περισσότερο συνολικά για την Υγεία. Ως προς την έναρξη της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, σημείωσε ότι θα ξεκινήσει από το 2025 και αναμένεται να φέρει αυξήσεις 19% με 22%.
Υπογράμμισε, δε, ότι πλέον αλλάζει και ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων, καθώς από τώρα και στο εξής θα πληρώνονται ανάλογα με το τι παράγουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν δείκτες όπως ο αριθμός των διενεργούντων χειρουργείων, η βαρύτητά τους, οι μέρες νοσηλείας κ.λπ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι στο 40% των νοσοκομείων, κατά τους οποίους σημειώνονται τα πάντα και γίνονται συστάσεις για βελτίωση στους τομείς που παρατηρούνται παθογένειες.
Ως προς τις λίστες αναμονής για χειρουργείο, τόνισε ότι δημιουργείται ένα σύστημα, βάσει του οποίου δύσκολα πλέον θα μπορεί να παρακαμφθεί η σειρά ενός ασθενή. Σχολίασε, μάλιστα, ότι τώρα υπάρχει η δυνατότητα να βλέπουν τι αναμονή υπάρχει ανά κλινική.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους εδώ.
Τέλος, ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, παρουσιάστηκε σίγουρος και οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας υφίστανται σημαντική αναβάθμιση και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά.