Τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε) – το τελευταίο τρίμηνο του 2015, φανερώνουν ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τις Ρευματικές Παθήσεις, τις επιπτώσεις τους στους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στους εκπροσώπους των μέσων μαζική ενημέρωσης:
- Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι πάσχουν από κάποια Ρευματική πάθηση, δεν είχε επισκεφθεί άμεσα τον ειδικό ρευματολόγο Ιατρό, θεωρώντας καταλληλότερη, κάποια άλλη ιατρική ειδικότητα για το πρόβλημα υγείας του (ποσοστό 57%).
- Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου το 41%), επισκέφθηκε τον ειδικό ιατρό Ρευματολόγο μετά από τρεις μήνες, αφού παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα.
- Αναφορικά με το βαθμό αναγνωρισημότητας των ρευματικών παθήσεων και ενώ, ένα ποσοστό της τάξης του 35,7% από τους συμμετέχοντες απάντησε ότι γνωρίζει τις Ρευματικές παθήσεις, όταν έγινε η αναφορά στα συμπτώματα αυτών, το ποσοστό άγνοιας για συγκεκριμένες ασθένειες (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Ψωρισιακής Αρθρίτιδας Σπονδυλαρθρίτιδας), ξεπέρασε το 70%.
Την παραπάνω ανακολουθία και έλλειψη ενημέρωσης, έρχεται να καλύψει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», όχι μόνο με την Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία «Το Σώμα σου μιλάει – Άκουσε το» (www.tosomasoumilaei.gr), αλλά και με μια σειρά προτεινόμενων δράσεων που αφορούν ευρύ φάσμα εμπλεκομένων και συγκεκριμένα:
- Τους διαμορφωτές πολιτικής υγείας.
- Τους ιατρούς, τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας και τις φαρμακευτικές εταιρείες.
- Τους εκπαιδευτικούς, την αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
- Το γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με την Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε., η ορθή εφαρμογή του «Εθνικού Σχέδιο Δράσης» φιλοδοξεί να επιτύχει την ευρύτερη αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο των επιπτώσεων των Ρευματικών Παθήσεων, των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς και όλων των διαθέσιμων αποτελεσματικών παρεμβάσεων που μειώνουν τη νοσηρότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
«Η έννοια, η σημασία και οι επιπτώσεις των ΡΠ δεν είναι επαρκώς αναγνωρισμένες στην Ελλάδα. Έτσι δεν αξιοποιούνται τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να προέλθουν από την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη και ορθή θεραπευτική αντιμετώπισή από τον ειδικό Ρευματολόγο. Η σύνταξη και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις, σε συνδυασμό με την εκστρατεία ενημέρωσης «Το Σώμα σου μιλάει- Άκουσε το», έχουν στόχο την κάλυψη αυτού του κενού, καθώς και την παρέμβαση για την πλήρη και ισότιμη κοινωνική επανένταξη των ατόμων με χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε., κ. Παναγιώτης. Τρόντζας.
Ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία
Σημαντικό παραμένει και το πρόβλημα της έλλειψης Ρευματολόγων στα δημόσια νοσοκομεία. Το ιδανικό, σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα, θα ήταν να υπάρχει ένας Ρευματολόγος σε κάθε μεγάλο νοσοκομεία, ωστόσο, στην παρούσα φάση απέχουμε πολύ από τον παραπάνω στόχο. Μόλις 30 – 35 Ρευματολόγοι εξυπηρετούν σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.