Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Πλεύρης: «Θέλουμε τα οικονομικά της Υγείας να έχουν όφελος για τον ασθενή»

Πλεύρης: «Θέλουμε τα οικονομικά της Υγείας να έχουν όφελος για τον ασθενή»

«Θέλουμε η υγεία και τα οικονομικά της υγείας να έχουν όφελος για τον ασθενή», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Η συζήτηση στο πάνελ κινήθηκε γύρω από την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά φάρμακα, με τον Υπουργό να υπογραμμίζει ότι η ψηφιακή εικόνα είναι το μεγάλο στοίχημα τα επόμενα χρόνια. «Ο ψηφιακός φάκελος των πολιτών, μέσω και του προσωπικού γιατρού, θα δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να παρακολουθεί την φαρμακευτική κατανάλωση, να προχωρά σε ενέργειες πρόληψης, αλλά και να έχει πλέον καθαρούς δείκτες για τη δημόσια υγεία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διανέμει σωστότερα και δικαιότερα χρήματα για τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και να εντοπίζει πού υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος, δε, στο clawback, τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί με διαρθρωτικά μέτρα, όπως ο έλεγχος της κατανάλωσης. Ως προς την επίτευξη της σταθερότητας, σημείωσε ότι απαιτείται «έλεγχος κατανάλωσης, ενίσχυση προϋπολογισμού, ενώ για τις νέες θεραπείες θα πρέπει να μεταφέρονται αντίστοιχοι πόροι, προκειμένου να μη διαταραχθεί ο προϋπολογισμός». Σχολίασε, δε, ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επιστροφή μέρους της παραγωγής στην Ευρώπη και η επένδυση στην καινοτομία.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας και ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ Μάρκος Ολλανδέζος. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βασιλική Αγγουρίδη.

Check Also

Γεωργιάδης: Σκέψεις για δοκιμαστική εφαρμογή A.I. συστήματος διαλογής σε ελληνικό νοσοκομείο

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έλεγχο της …