Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας: Η επίσημη έναρξη και το πρώτο «Βραβείο Γιάννη Κυριόπουλου»

Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας: Η επίσημη έναρξη και το πρώτο «Βραβείο Γιάννη Κυριόπουλου»

Την έναρξη του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας κήρυξαν το πρωί της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, επίκουρος καθηγητής ΠαΔΑ Κώστας Αθανασάκης, και ο επίτιμος πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής Χρήστος Λιονής. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη με θέμα «Η ‘Νέα Δημόσια Υγεία’ και η πρόκληση της εφαρμογής της».

Η στρατηγική της «Νέας Δημόσιας Υγείας» και στη χώρα μας συνίσταται σε ένα σύστημα που επιδιώκουμε να είναι ολοκληρωμένο και να ενσωματώνει την ΠΦΥ στη Δημόσια Υγεία, με τους επαγγελματίες υγείας στην κοινότητα, παρέχοντάς τους τα εργαλεία και ένα οργανωμένο σύστημα ώστε να λειτουργήσουν.

Ο στόχος του Υπουργείου είναι να προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό τα επικαιροποιημένα εργαλεία που χρειάζεται και να δημιουργήσει μια δομή στο σύστημα που να επιτρέπει στους επαγγελματίες της ΠΦΥ να κάνουν τη δουλειά τους, είπε η κ. Αγαπηδάκη. Μίλησε για «επαναθεμελίωση της ΠΦΥ» σε απόλυτη σύμπνοια με τη Δημόσια Υγεία. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση της χρηματοδότησης στην υγεία -είπε- αλλά και στρατηγική διαχείριση των υλικών όσο και των ανθρώπινων πόρων. Για τον απαιτούμενο στρατηγικό σχεδιασμό, το υπουργείο θα αξιοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδόμηση της ΠΦΥ σε συνδυασμό με τη Δημόσια Υγεία, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ ώστε να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών της χώρας. Το όραμα της «Νέας Δημόσιας Υγείας» είναι βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, καταπολέμηση των ανισοτήτων και εργαζόμενους στην ΠΦΥ που να λαμβάνουν ικανοποίηση από την εργασία τους, κατέληξε.

Επίσημη έναρξη από τον Υπουργό Υγείας

Η ομιλία του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ήταν ένα κάλεσμα στους παριστάμενους για μια συμπόρευση και συμμετοχή σε μια μεγάλη, βαθιά και βιώσιμη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα με στόχο τη μετάβαση από την περίθαλψη στη φροντίδα.

Τόνισε ότι τα οικονομικά της υγείας είναι ένα διαρκές και ακανθώδες ζήτημα και ζητούμενο το οποίο χαρακτηρίζεται από ασύμμετρες παραμέτρους (όπως η πανδημία) και συντεταγμένες (όπως η τεχνολογική πρόοδος και εξέλιξη, τα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες). Επισήμανε επίσης τη σύνδεση των συστημάτων υγείας με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση των αλλαγών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, οφείλεται κυρίως σε ελλείμματα πολιτικής και αναφέρθηκε στις σπατάλες και τον ανορθολογισμό των προηγούμενων δεκαετιών σε αντιπαραβολή με την υπερβολική μείωση -που έφθασε σε επίπεδο στέρησης- της τελευταίας δεκαετίας, ακραίες και άδικες πολιτικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Κάνοντας μία αποτίμηση της 40χρονης πορείας του ΕΣΥ περιέγραψε τη νέα υγειονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, τις χρόνιες παθήσεις και τις συννοσηρότητες, χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα του σακχαρώδους διαβήτη, της άνοιας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των εγκεφαλικών κ.α.

Με βάση αυτή τη νέα πραγματικότητα, τόνισε ότι η κατεύθυνση θα πρέπει να εστιάζει στην παρακολούθηση και την αποτροπή της εξάπλωσης των χρόνιων νοσημάτων και προανήγγειλε για τον σκοπό αυτό τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς και Αριστείας για όλες τις χρόνιες παθήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη επικεντρώθηκε σε τρία σημεία:

  • Αναβάθμιση του τρόπου διοίκησης των νοσοκομείων, με στόχους, ακριβείς προϋπολογισμούς που θα είναι έτοιμοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, τα οποία θα οδηγήσουν σε ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων. Τόνισε όμως ότι αυτή η εξοικονόμηση πόρων θα επιστρέφει στις αμοιβές του προσωπικού.
  • Ευελιξία στα δημόσια νοσοκομεία μέσα από συνεργατικές λύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να διασφαλίζεται η ανταπόκρισή τους στις ανάγκες.
  • Ενίσχυση στο προσωπικό με ιδιαίτερη αναφορά στις 270 θέσεις πανεπιστημιακών γιατρών που στόχο έχουν το brain gain.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στον τομέα του φαρμάκου χρησιμοποιώντας παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που αυτή τη στιγμή επενδύουν στην παραγωγή δραστικών ουσιών στην Ελλάδα και υπογράμμισε το ρόλο που η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να παίξει στην εκβιομηχάνιση της χώρας με τη χρήση των εργαλείων του επενδυτικού clawback και του RRF.

Το πρώτο «Βραβείο Γιάννης Κυριόπουλος» στον Ηλία Μόσιαλο

Η βράβευση του Ηλία Μόσιαλου με το πρώτο βραβείο «Γιάννης Κυριόπουλος» ήταν μια ιδιαίτερης σημασίας συνεδρία της μέρας, με περισσότερους από 400 συνέδρους να παρακολουθούν την τελετή και τη διάλεξη του βραβευθέντος.

Στην τελετή συμμετείχε και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος κήρυξε την επίσημη έναρξη του συνεδρίου και παρακολούθησε τη βράβευση.

Οι δυο διακεκριμένοι προσκεκλημένοι έδωσαν μια εξαιρετική επισκόπηση για τα ζητήματα της υγείας, ο Ηλίας Μόσιαλος επικεντρώθηκε στις προκλήσεις και τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο Υπουργός Υγείας στους στόχους και τις δράσεις του κυβερνητικού έργου.

Το πρώτο βραβείο «Γιάννης Κυριόπουλος» απονεμήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, Καθηγητή Πολιτικής Υγείας και κάτοχο της έδρας Brian-Abel Smith του London School of Economics. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε πέρυσι από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας, πρόεδρος του οποίου υπήρξε ο αείμνηστος Γιάννης Κυριόπουλος.

Εκπροσωπώντας την επιτροπή βράβευσης, η κ. Ελπίδα Πάβη ανέφερε ότι το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ένα άτομο το οποίο έχει διακριθεί στο πεδίο της έρευνας, της πολιτικής ή της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας, τη δημόσια υγεία, την κοινωνική πολιτική και ασφάλιση και τη φαρμακευτική πολιτική. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο δωρίζεται σε φιλανθρωπικό οργανισμό επιλογής του βραβευόμενου. Στην προκειμένη περίπτωση, ο βραβευθείς καθηγητής Μόσιαλος επέλεξε να δωρίσει το ποσό στα παιδικά χωριά SOS.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος διαθέτει εκτενέστατη ακαδημαϊκή δραστηριότητα και συστηματική συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών. Αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα ακαδημαϊκού δασκάλου, με επίδραση και απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο στην έρευνα όσο και στη διδασκαλία, αλλά και σε θέματα εφαρμοσμένης πολιτικής υγείας και έχει λάβει πολλές διακρίσεις.

«Κανένας μας δεν θα ήταν σήμερα εδώ αν δεν υπήρχε ο Γιάννης Κυριόπουλος», δήλωσε εμφατικά ο Καθηγητής Μόσιαλος στην αρχή της ομιλίας του. Η ομιλία επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική υγείας, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στο εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και στην πολιτική υγείας στη χώρα μας. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών, όπως δήλωσε: η συνταγματική ασυμμετρία. Τόνισε την ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ειδικότερα όταν υπάρχουν φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν τη ζωή όλων μας, ή όπου υπάρχει προστιθέμενη αξία από την παρέμβαση της ΕΕ.

Περισσότερα για το πρόγραμμα, τους ομιλητές και επιλεγμένες συνεδρίες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.healthpolicycongress.gr

Check Also

Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS για δωρεάν test Pap

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών …