Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Μέτρα Γεωργιάδη για τα φάρμακα: Αυστηροί έλεγχοι σε συνταγογράφηση και στα ανενεργά ΑΜΚΑ

Μέτρα Γεωργιάδη για τα φάρμακα: Αυστηροί έλεγχοι σε συνταγογράφηση και στα ανενεργά ΑΜΚΑ

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επιχειρεί να διαχειριστεί την ανεξέλεγκτη πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, προχωρώντας στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων στα φάρμακα, ώστε να περιοριστούν οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που πληρώνουν σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Υπουργός Υγείας φέρεται να γνωστοποίησε τις προθέσεις του στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, στις χθεσινές του συναντήσεις με τον ΣΦΕΕ, την ΠΕΦ και το PIF.

Τι αναμένεται να γίνει:

  • Θα καθοριστούν συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια. Με λίγα λόγια, θα προβλέπονται για κάθε ασθένεια συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να παίρνουν έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ (αποστέλλοντας τις εξετάσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά) εάν αυτά ξεφεύγουν από την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση.
  • Ο ΕΟΠΥΥ θα διενεργεί αυστηρό έλεγχο στη συνταγογράφηση των γιατρών, παρακολουθώντας τις δαπάνες τους. Μάλιστα, οι αρμόδιοι ελεγκτές του Οργανισμού ενδέχεται να κάνουν ακόμη και τηλεφωνικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ακούσουν τα επιχειρήματα των γιατρών στους οποίους θα εντοπίζονται οι υπερβάσεις. Ωστόσο, θα υπάρχουν και κυρώσεις.
  • Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει γύρω στα 100 εκατ. ευρώ από τους πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ, που επί σειρά ετών είχαν δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων, ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στην ουσία ήταν ανενεργά και αγνώστων στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά θα «κουρεύεται» η δωρεάν συνταγογράφησή τους.

Η εν λόγω ρύθμιση αφορά σε πολίτες που μπορεί να εργάζονταν παλαιότερα στη χώρα μας αλλά σήμερα δεν φορολογούνται, αλλά κυρίως σε πολίτες γειτονικών χωρών, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα μόνο για να πάνε στο νοσοκομείο ή να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα μέσω ΕΟΠΥΥ. Πλέον δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, παρά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία όπου θα καταβάλουν συμμετοχή.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας φέρεται να εξετάζει την περίπτωση να δημιουργηθεί και μία τρίτη κατηγορία φαρμάκων που δεν θα εντάσσεται στην προκαθορισμένη φαρμακευτική δαπάνη και θα περιλαμβάνει όλα τα νέα καινοτόμα φάρμακα γονιδιακής θεραπείας.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να μειωθεί φέτος το clawback κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι (από περίπου 1,6 – 1,7 δισ. ευρώ σε 1,250 δισ. ευρώ).

Check Also

Γεωργιάδης: «Σε δύο μέρες τα επίσημα αποτελέσματα της προκήρυξης για αναισθησιολόγους»

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το θέμα που …