Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ημερίδα Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν.: Οι επαναστατικές επιστημονικές ανακαλύψεις και τα εξειδικευμένα κέντρα στη χώρα μας

Ημερίδα Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν.: Οι επαναστατικές επιστημονικές ανακαλύψεις και τα εξειδικευμένα κέντρα στη χώρα μας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν., τίμησε τη μνήμη του Καθηγητή Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αριστείδη Αντωνίου, σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 11 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν., κα Φωτεινή Σκόνδρα, η οποία αφιέρωσε τις εργασίες της ημερίδας στο ακαδημαϊκό και ανθρωπιστικό έργο του εκλιπόντος, ενώ η Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου, Ευαγγελία Βαρδιγκεδόγλου, παρουσίασε τον Σύλλογο και τις δράσεις του.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο για τον καθοριστικό του ρόλο στην υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Επίσης, αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό διάλογο και στην αμφίδρομη ανατροφοδότηση και διαρκή συνεργασία με το Δ.Σ. του Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών  ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. για τη βελτίωση διαχείρισης της νόσου, διαβεβαιώνοντας για τη συνέχιση της αμέριστης και έμπρακτης συμπαράστασης της Πολιτείας με την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως η Κατ’ οίκον Νοσηλεία και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας σηματοδότησε ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής Βιολογίας Συστημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με την εισήγηση «Κυτταρικοί μηχανισμοί νευροεκφυλισμού στη νόσο του  Πάρκινσον».

Η κα Δάφνη Αντωνίου, Νευροβιολόγος Δρ. Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κόρη του εκλιπόντος, μίλησε για την παρακαταθήκη της προσφοράς στον συνάνθρωπο που της κληροδότησε ο πατέρας της και ανέγνωσε ορισμένα από τα χιλιάδες μηνύματα ευγνωμοσύνης των ασθενών του.

Η πρώτη ενότητα της Ημερίδας αφιερώθηκε στην προσωπικότητα και στο έργο του αείμνηστου Αριστείδη Αντωνίου ως διακεκριμένου επιστήμονα, εξαίρετου ιατρού και υποδειγματικού ανθρώπου από συναδέλφους και φίλους, όπως η κα Χαρά Μπουργιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ακτινολογίας, Υπεύθυνη Τμήματος Υπερηχογραφίας, Α’ Ακτινολογικό Εργαστήριο, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ο κ. Λεωνίδας Στεφανής, Καθηγητής Νευρολογίας, Διευθυντής Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Συνεργαζόμενος Ερευνητής Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, και ο κ. Ευθύμιος Σχοινάς, φυσικοθεραπευτής και φίλος του Αριστείδη Αντωνίου.

Στη δεύτερη ενότητα της Ημερίδας, παρουσιάστηκαν επιστημονικά δεδομένα για το Πάρκινσον με τον Καθηγητή κ. Λεωνίδα Στεφανή να μιλά για την επαναστατική ανακάλυψη ενός καινούργιου βιολογικού δείκτη για τη νόσο Πάρκινσον από τη μελέτη PPMI και τη συμμετοχή και ελληνικής ομάδας ερευνητών και εθελοντών. Ο κ. Χρηστός Κορός, Δρ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νευρολόγος επί θητεία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στην μελέτη PPMI. Στην ίδια ενότητα, ο κ. Βασίλειος Κωνσταντινίδης, Νευρολόγος ΕΔΙΤ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, μίλησε για την κλινική εικόνα της Ατροφίας Πολλαπλών Συστημάτων, ενώ η κα Μαρία Ξυλούρη, Ερευνήτρια Γ’ Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ανέλυσε τα σχετικά ερευνητικά δεδομένα της ΑΠΣ.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκε η αξιόλογη δυναμική των εξειδικευμένων επιστημονικών μονάδων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, και συγκεκριμένα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με τα Ειδικά Ιατρεία Νόσου Πάρκινσον και Συναφών Κινητικών Διαταραχών και το  Ιατρείο Μνήμης, Άνοιας, Πάρκινσον και Συναφών Διαταραχών μέσω Τηλεϊατρικής, το Ιατρείο Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», το Ιατρείο Κινητικών Διαταραχών στο ΓΝ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ».

Αντίστοιχα, σημαντικές κλινικές και κέντρα εξυπηρετούν τους ασθενείς και στην Περιφέρεια, όπως το Ιατρείο Διαταραχών Κινητικότητας Α’ Νευρολογικής Κλινικής, στο ΠΓΝ Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», το Ιατρείο Κινητικών Διαταραχών, Νευρολογική Κλινική στο ΠΓΝ Ηρακλείου, αλλά και οι δύο νευρολογικές κλινικές που λειτουργούν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Τέλος, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης των ασθενών, για τον ρόλο των νοσηλευτών στα Ιατρεία Πάρκινσον από τη Χρύσα Χρυσοβιτσάνου, RN, Προϊσταμένη Κέντρου Ειδικών Νευρολογικών Νοσημάτων, Α’Νευρολογική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο ΕΚΠΑ και για τον ρόλο των κοινωνικών λειτουργών και τα δικαιώματα των ασθενών και από τον Μάρκο Ζαχαρή, Υπεύθυνο των Κοινωνικών Λειτουργών, Α΄ Νευρολογική Κλινική Αιγινήτειο Νοσοκομείο ΕΚΠΑ.

Περισσότερες πληροφορίες:

www.parkinsonunion.gr  •  email: parkinsonunion@gmail.com

Check Also

«Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»: Μια σημαντική εκδήλωση του Πανελλήνιου Συλλόγου ασθενών και φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν.

Τι είναι η νόσος του Πάρκινσον, ποια τα συμπτώματα, ποιες οι δυσκολίες που βιώνουν οι …