Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Η εικόνα γιατρών και κοινού για το Σύστημα Υγείας: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα του ΠΙΣ

Η εικόνα γιατρών και κοινού για το Σύστημα Υγείας: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα του ΠΙΣ

Έρευνα σχετικά με την εικόνα που έχουν ιατροί και κοινό για το σύστημα υγείας πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), την οποία διεξήγαγε στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή 1198 πολιτών και 700 γιατρών.

Ευρύτερα αποδεκτές γίνονται οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε μεγάλο φάσμα θεμάτων, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας για τη γνώμη των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 31 Μαΐου στα μέσα ενημέρωσης και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τα ευρήματα

Οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 87,6% ικανοποιημένοι από το καλό επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού προσωπικού, ενώ εκφράζουν σημαντική δυσαρέσκεια για την έλλειψη καλής οργάνωσης. Επίσης, οι πολίτες εκφράζουν ικανοποίηση για τη λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αξιοσημείωτη είναι η τεράστια στήριξη που εκφράζουν τόσο πολίτες, όσο και γιατροί, στην πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ.

Τέλος, οι γιατροί αξιολογούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ δηλώνουν πως ο αριθμός ασθενών που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ένα από τα παράδοξα, ωστόσο, που ανέδειξε η έρευνα ήταν η υψηλή ικανοποίηση που επέδειξαν οι κάτοικοι της περιφέρειας (όπου οι δομές υγείας συνήθως παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις και υποστελέχωση) σχετικά με τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, συγκριτικά με τους κατοίκους των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ευρεία στήριξη εκφράζουν πολίτες και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατίθενται για τη δημόσια υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος αποτελεί αφορμή για μελέτη του ζητήματος από τις πολιτικές δυνάμεις και εφαρμογή στο άμεσο μέλλον της παραπάνω πρότασης του ΠΙΣ.

Ο ΠΙΣ, το επόμενο διάστημα, θα αναλάβει διαρκείς δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας, με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σε σοβαρά ζητήματα, όπως η παιδική παχυσαρκία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν πρόκειται να επαναπαυτεί στα αξιόλογα ευρήματα της έρευνας και την ευρεία αποδοχή των προτάσεών του, απεναντίας θα καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και τη συνακόλουθη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών στην ελληνική κοινωνία.

Check Also

Καύσωνας: «Χτυπάει» περισσότερο τις γυναίκες;

Τα κύματα καύσωνα, τα οποία γίνονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια λόγω κλιματικής …