Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Γεωργιάδης: Έρχεται νομοτεχνική βελτίωση που θα επιτρέπει ιδιωτικό έργο και σε ειδικευόμενους / επικουρικούς γιατρούς

Γεωργιάδης: Έρχεται νομοτεχνική βελτίωση που θα επιτρέπει ιδιωτικό έργο και σε ειδικευόμενους / επικουρικούς γιατρούς

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο στοίχημα της μείωσης του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα, στη διάταξη που θα επιτρέπει στους ακτινολόγους να κάνουν διαγνώσεις εξ αποστάσεως, στη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο, καθώς και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε.

Ειδικότερα, ο  Υπουργός Υγείας ανέφερε: 

Σχετικά με τη μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την καθυστέρηση στα Επείγοντα είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων. Αν βρούμε τραυματιοφορείς, η αναμονή θα μειωθεί 40%. Έχουμε ήδη προσλάβει από τη ΔΥΠΑ αρκετούς τραυματιοφορείς με το πρόγραμμα 55-67 που είχα δημιουργήσει ως Υπουργός Εργασίας κατά το παρελθόν, και σύντομα θα κάνουμε ειδικό πρόγραμμα για να προσλάβουμε επιπλέον άτομα. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2024.

Σχετικά με τη διάταξη, βάσει της οποίας οι ακτινολόγοι θα κάνουν διαγνώσεις εξ αποστάσεως

Σκοπεύω να περάσω μια διάταξη άμεσα, η οποία θα δίνει το δικαίωμα και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ πραγματοποίησης διαγνώσεων εξ αποστάσεως από ειδικευμένο ακτινολόγο (κάτι που θεσμικά γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιωτικά), ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία και να βγαίνουν τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν λίγοι ακτινολόγοι στο σύστημα, οι οποίοι καλούνται να κάνουν πολλές διαγνώσεις ανά νοσοκομείο, γεγονός που δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ο ακτινολόγος στα ιδιωτικά βλέπει ηλεκτρονικά την απεικόνιση που δίνει η μαγνητική. Αυτό θα κάνουμε και εμείς.

Σχετικά με τα μέτρα για εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τις αλλαγές στα θεραπευτικά πρωτόκολλα

Όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας στις αρχές Ιανουαρίου του 2024, παρέλαβα μία κατάσταση πάρα πολύ οριακή. Οι ξένες εταιρείες διαμαρτύρονταν ότι θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και είχαν αρχίσει να μειώνουν τις ποσότητες των φαρμάκων στη χώρα μας. Καινούργια φάρμακα, καινοτόμα, δεν κάνουν αίτηση να έρθουν στην Ελλάδα. Και όλο αυτό έχει να κάνει και με τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που βλέπουμε σε φάρμακα στα φαρμακεία. Οι μεγάλες επιστροφές τελικά βλάπτουν τη ζωή των ασθενών, γιατί δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που θέλουν όποτε το χρειάζονται. Ένα από τα μέτρα είναι η εφαρμογή, μέσω της ΗΔΙΚΑ, μέσω δηλαδή της ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Τα θεραπευτικά και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα τα συζητάμε πριν φύγω από το Υπουργείο Υγείας, το 2014. Δέκα χρόνια υποτίθεται τα βάζαμε. Ήρθα πάλι το 2024 και είδα ότι δεν δούλευε κανένα. Για να είναι κλειδωμένο το πρωτόκολλο, έπρεπε αυτό να είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό το απλό πράγμα, το να μπαίνουν οι εξετάσεις σε ηλεκτρονική μορφή, το κάναμε τώρα. Λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουνίου. Επιπλέον, ψηφίσαμε ειδικό νόμο βάσει του οποίου πλέον ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να βλέπει ποιος γιατρός ξεφεύγει πάνω από ένα ορισμένο ποσό, και να πηγαίνει να κάνει έλεγχο στον γιατρό.

Σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα με βάση τους μνημονιακούς νόμους που ψηφίσαμε προχωράει σε κάθε έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκου μόνο με τιμές προς τα κάτω. Δηλαδή, με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, βγαίνει μία τιμή προς τα κάτω και αυτή μπαίνει στο σύστημα. Εάν, όμως, με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης κάποιο φάρμακο πρέπει να αυξηθεί, αυτό δεν γίνεται, απαγορεύεται. Αυτό ισχύει από το 2012 και είχε ως αποτέλεσμα να πάμε σε πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Μία σειρά παλαιών φαρμάκων, επειδή είναι πολλά χρόνια στο σύστημα, έχουν δεχθεί τόσο μεγάλες μειώσεις τιμών και δεν έχουν πάρει τις αντίστοιχες αυξήσεις όταν έπρεπε να αυξηθούν, ώστε είναι πλέον η τιμή τους κάτω από το κόστος. Προτιμώ ο ασθενής που ψάχνει το φάρμακό του να το βρει, κι ας το πληρώσει μισό ευρώ παραπάνω, γιατί για τέτοιες αυξήσεις μιλάμε, και  η εταιρεία να παραμείνει στην Ελλάδα. Γιατί αν φύγει η εταιρεία, τι θα κάνω εγώ ως σύστημα; Θα πάω να αγοράσω το καινοτόμο καινούριο φάρμακο που κάνει 50 ευρώ και, αντί να πληρώσω ένα φάρμακο 5 ευρώ, θα το πληρώσω 50 ευρώ.

Σχετικά με τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο

Το νέο ΕΣΥ που ονειρευόμαστε είναι ένα ΕΣΥ που θα έχει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Στην υπουργική απόφαση που θα δημοσιευτεί για τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι. Ο λόγος που δεν συμπεριλαμβάνονται είναι διότι η νομική υπηρεσία έκρινε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι μόνο οι μόνιμοι. Γι’ αυτό θα κάνω μια νομοτεχνική βελτίωση τις επόμενες μέρες σε αυτό το άρθρο, ώστε να διευκρινίζω ότι, σε αυτή τη νομοθετική εξουσιοδότηση, εννοώ και τους ειδικευόμενους και τους επικουρικούς ώστε να μπορώ στην υπουργική απόφαση να δώσω και σε αυτούς την άδεια. Μην ανησυχήσουν ότι θέλουμε να τους αδικήσουμε και να κάνουμε γιατρούς δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία. Όλοι όσοι προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ, θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο παράλληλα πέραν του ωραρίου τους.

Check Also

Προς ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρέστησαν σήμερα, Τρίτη …