Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Γεωργιάδης: Ενεργοποιούνται τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία, με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Γεωργιάδης: Ενεργοποιούνται τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία, με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην Τρίπολη όπου παρουσιάστηκαν οι εν εξελίξει επενδύσεις ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών στην περιοχή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στον στόχο του Υπουργείου να ενεργοποιηθούν άμεσα τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.

Καθώς η φαρμακευτική δαπάνη βαίνει αυξανόμενη, ο αντίκτυπος είναι άμεσος στους ασθενείς και στην πρόσβασή τους στις νέες καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες είναι πολύ ακριβές και πολυδάπανες για το κράτος. Μεταφέροντας τον προβληματισμό, τον οποίο του εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) σε πρόσφατη συνάντησή τους, ο Υπουργός Υγείας σχολίασε ότι είναι πλέον άμεση ανάγκη να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία, καθώς αποδεικνύεται ότι τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων συνταγογραφούνται άσκοπα σε ασθενείς που δεν τα χρειάζονται απαραίτητα.

Με την ενεργοποίηση των Ογκολογικών Συμβουλίων θα επιχειρηθεί καλύτερος έλεγχος στην άσκοπη συνταγογράφηση, εξορθολογίζοντας παράλληλα τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά κρίσιμος για το Υπουργείο Υγείας, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο έλεγχος του clawback είναι άμεσα συνδεδεμένος με την επιβίωση των ασθενών. Εάν δεν ρυθμιστεί η φαρμακευτική δαπάνη, θα καταλήξουμε να μην έχουμε φάρμακα, υπογράμμισε.

Επιπλέον, όπως τόνισε, εξαιρετικά κρίσιμη είναι και η έναρξη ελέγχων στη συνταγογράφηση που αφορά στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), διότι η σχετική δαπάνη έχει εκτιναχθεί στα ύψη φτάνοντας, από 25 εκατ. ευρώ, στα 270 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε, ακόμα, αυξήσεις στις τιμές των φθηνών φαρμάκων προκειμένου αυτά να διατηρηθούν στην αγορά, καθώς με το τρέχον καθεστώς, πολλές εταιρείες δεν τα φέρνουν στην Ελλάδα επειδή δεν τους συμφέρει. Ως αποτέλεσμα, τα φάρμακα αυτά είτε δεν υπάρχουν καθόλου, είτε αντικαθίστανται από ακριβότερα αντίστοιχα φάρμακα.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την πραγματοποίηση σύσκεψης σε περίπου δύο εβδομάδες Υπουργείο Υγείας με εκπροσώπους της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον θέμα του clawback.

Check Also

14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management – Pharmadise – Leading healthcare intelligence: Όλα όσα ειπώθηκαν

Η τεχνητή νοημοσύνη, η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το φάρμακο, η καινοτομία, ο ρόλος των …