Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε, μεταξύ άλλων, το κρίσιμο ζήτημα της κάλυψης γιατρών στα νησιά, το περιστατικό με τη διακοπή ρεύματος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, καθώς και τα συνδικαλιστικά αιτήματα περί αδειών και υπερωριών, μιλώντας σήμερα στο Action24 και τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Αλεξάνδρα Καϋμένου.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε:
- Για την κάλυψη θέσεων γιατρών στα νησιά
«Πέρσι είχαμε τα λιγότερα κενά της τελευταίας εικοσαετίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, είχαμε καλύψει περίπου το 50% των κενών του ’24. Φέτος είμαστε ακόμα καλύτερα από το ’25 και, σε μία εβδομάδα που θα ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων για τις 1.131 θέσεις γιατρών που προκηρύξαμε, θα καλυφθούν και πολλές περισσότερες. Κανονικά χθες έληγε η προθεσμία, αλλά έδωσα παράταση μία εβδομάδα γιατί είχαμε 890 οριστικές αιτήσεις και άλλες 2.000 περίπου σε εκκρεμότητα. Εάν όλες οι αιτήσεις γίνουν οριστικές ή έστω τα 2/3 αυτών, θα έχουμε περίπου 2.000 αιτήσεις για 1.131 θέσεις. Και αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους λένε ότι κάνουμε προσκλήσεις και βγαίνουν άγονες. Όχι, δεν βγαίνουν όλες άγονες είναι η απάντηση. Στα νησιά με τη δωρεά του Στέλιου Χατζηϊωάννου έχουμε κάλυψη 100%».
- Για το Κέντρο Υγείας στα Ψαρά
«Όταν σχεδιάσαμε το μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών υγείας, μου είχε φέρει ο Δήμαρχος Ψαρών μία μελέτη για να κάνουμε ένα πολύ σπουδαίο Κέντρο Υγείας εκεί. Ίσως και υπερβολικό για το μέγεθος του νησιού και του πληθυσμού, αλλά αποφάσισα και το έκανα. Και, μάλιστα, δεν έκανα μόνο το κέντρο υγείας, έκανα και κατοικίες γιατρών. Και έχω σκοπό να πάω μέσα στο καλοκαίρι στα Ψαρά και να μείνω σε μία από αυτές τις κατοικίες ένα βράδυ, γιατί θέλω να δείξω τι έχουμε φτιάξει. Πιστεύω ότι ο τόπος μας έχει ηθική υποχρέωση στα Ψαρά. Η Ελλάδα, για να υπάρχει σήμερα, τα Ψαρά πληρώσανε βαρύ τίμημα. Το να επιστρέφει η ελληνική δημοκρατία ένα μικρό κομμάτι αυτής της ιστορικής ευγνωμοσύνης σε αυτόν τον τόπο, το θεωρώ ηθική μας υποχρέωση».
- Για τη διακοπή ρεύματος στο νοσοκομείο της Νίκαιας
«Πρώτα απ΄ όλα, η γεννήτρια δούλεψε μια χαρά. Σε δύο μηχανήματα κάηκαν οι ταμπλέτες – μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει ξαφνική πτώση του ρεύματος. Η πτώση του ρεύματος δεν έγινε επειδή ‘διαλύεται το ΕΣΥ’ ή επειδή ‘δεν έχει ρεύμα ο Άδωνις’, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ‘Δημοκρατία’. Η πτώση του ρεύματος έγινε από τη ΔΕΗ. Εγώ δεν παράγω ρεύμα στο ΕΣΥ, σωστά; Οι γεννήτριες πήρανε μπρος, δουλέψανε μια χαρά, το νοσοκομείο δε σταμάτησε να λειτουργεί ούτε ένα λεπτό, οι δύο ταμπλέτες που κάηκαν είχαν αντικατασταθεί στην επόμενη μισή ώρα».
- Για τις υπερωρίες και τις άδειες
«Οι άδειες και οι υπερωρίες που λένε συνεχώς οι συνδικαλιστές, είναι το φορτίο των ρεπό και αδειών που δεν δόθηκαν την εποχή του COVID. Δίνουμε παραπάνω άδειες κάθε χρόνο. Αλλά δεν μπορούμε να πάμε να δώσουμε σε έναν χρόνο χρωστούμενα 2-3 ετών, διότι θα κλείσουν τα νοσοκομεία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ξέρουν ότι, χρόνο με τον χρόνο, μειώνεται η διαφορά. Δίνονται παραπάνω ρεπό και άδειες κάθε χρόνο, ώστε σιγά σιγά σε ένα διάστημα τριών τεσσάρων ετών να επιστραφούν οι άδειες που έχασαν».
Health Update Health Update