Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΟΦ: 63 θάνατοι και 1.633 ανεπιθύμητες ενέργειες αποδόθηκαν στα εμβόλια κατά της COVID-19 στην Ελλάδα

ΕΟΦ: 63 θάνατοι και 1.633 ανεπιθύμητες ενέργειες αποδόθηκαν στα εμβόλια κατά της COVID-19 στην Ελλάδα

Ο ΕΟΦ έδωσε στη δημοσιότητα τα συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της covid, οι οποίες υποβλήθηκαν στον Οργανισμό το 2022. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες δηλώθηκαν μέσω της συμπλήρωσης της κίτρινης κάρτας, με τις αναφορές να διαβιβάζονται στη σχετική ευρωπαϊκή βάση (EudraVigilance).

Τις περισσότερες παρενέργειες φαίνεται ότι εμφάνισε το εμβόλιο της Pfizer, με το οποίο πραγματοποιήθηκαν και οι περισσότερες δόσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σύνολο αναφορών εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για το 2022 ανέρχεται σε 1.633 (οι 1.344 σοβαρές), ενώ των θανάτων σε 63, εκ των οποίων οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen.

Από τις 63 αναφορές, 2 αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible): 1 με το Comirnaty (Pfizer) και 1 με το Vaxzevria (AstraZeneca)

Μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, τις οποίες αναφέρει ο ΕΟΦ, αφορούν σε δερματολογικά προβλήματα, μέχρι νευρολογικά, καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες, ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών που δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.

Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι αυτή που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία ή βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.

Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Check Also

Γεωργιάδης στην κοπή πίτας ΕΟΦ: Κρίσιμη η ταχύτητα στις εγκρίσεις φαρμάκων για τη θετική λίστα

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρέστη σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση της κοπής πίτας …