Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / #emvoliaZOUME: Συζήτηση καθηγητών, ιατρών και πολιτών στον ΙΣΘ για τα εμβόλια

#emvoliaZOUME: Συζήτηση καθηγητών, ιατρών και πολιτών στον ΙΣΘ για τα εμβόλια

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα έδωσαν ο Εμμανουήλ Ροηλίδης καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς και ο Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), στο πλαίσιο του #emvoliaZOUME και των συνεχών δράσεων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα των εμβολίων.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για θανάτους βρεφών, παιδιών και ενηλίκων σε όλον τον πλανήτη, αλλά και για τις νόσους που επανεμφανίζονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από τις συνεχείς μετακινήσεις ομάδων ή μεμονωμένων προσφύγων και μεταναστών, τονίζοντας έτσι την κρίσιμη σημασία των εμβολιασμών.

Εκπρόσωποι ιατρικών ΜΚΟ έδωσαν συγχαρητήρια στον ΙΣΘ και στον πρόεδρο Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, γιατί μέρος των εμβολίων που δεν έχουν(!) θα καλυφθεί από τον Σύλλογο. Ο καθηγητής Mαιευτικής-Γυναικολογίας Θόδωρος Αγοραστός, μεταξύ άλλων, ζήτησε να παρέμβει ο ΙΣΘ κι άλλοι επιστημονικοί φορείς στην πολιτεία και στα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός δυνάμεων εν όψει του… «νέου κατακλυσμού προσφύγων που αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων υπουργών, αλλά και Τούρκων αξιωματούχων». Ο καθηγητής αναρωτήθηκε: Αν δεν υπάρξει τώρα συνεργασία όλων για άμεσα προληπτικά μέτρα (εμβολιασμούς σε όλους), πότε θα υπάρξει;

«Ο εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη θα είχε προλάβει αυτή την άσχημη εξέλιξη…», σημείωσε ο κεντρικός ομιλητής της ενημερωτικής εκδήλωσης, καθηγητής κ. Ροηλίδης, δίνοντας το παράδειγμα βρέφους 4 μηνών με κοκκύτη που κατέληξε, επειδή οι γονείς του δεν το εμβολίασαν λόγω αντιεμβολιαστικών πεποιθήσεων. Ανέφερε, δε, τα αίτια αμφισβήτησης των εμβολίων, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί γιατροί οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα στο θέμα, και δεν γνωρίζουν το αντικείμενο να μιλούν γι’ αυτό».

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Ανοσολογίας του ΑΠΘ, κα Φλωρεντία Κανακούδη, απάντησε σε ερωτήματα κυρίως παιδιάτρων για τα εμβόλια σε ομάδες πληθυσμού, όπως οι έγκυες, ενώ και εκπρόσωποι ιατρικών φορέων και εταιρειών μίλησαν για το μεγάλο έργο που επιτελείται με πρωτοβουλίες γιατρών, ώστε να εμβολιάζονται όλες οι ομάδες των πληθυσμών, όπως οι Ρομά.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), κ. Δημήτρης Ευγενίδης, επισημαίνοντας και αυτός την αναγκαιότητα της πρόληψης και της ενημέρωσης, τονίζοντας ότι ο ΦΣΘ ήταν και είναι αρωγός των προσπαθειών του ΙΣΘ.

Κλείνοντας την ανοιχτή συζήτηση και εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, διαβεβαίωσε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει την ενημέρωση για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της Ιατρικής. «Θα πρέπει να εμβολιασθούν όλοι οι συνάδελφοι γιατροί, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να θωρακιστούν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι ασθενείς τους…», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

«Χρέος του ιατρικού κόσμου είναι να ζητήσει ακόμη πιο επίμονα τη συνεργασία όλων ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία. Οι λειτουργοί της Υγείας προσπαθούμε να πείσουμε τους διαχειριστές της κρίσης (δηλαδή τους υπουργούς) για τα αυτονόητα. Οφείλουν να μας ακούσουν, κι εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να φωνάζουμε για τα λάθη τους, μέχρι να μας ακούσουν», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ, κ. Νίκος Νίτσας.

Check Also

Η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος θα μειώσει διαβήτη, καρκίνο και καρδιαγγειακά

Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, …