Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: «Έτος Ευαισθητοποίησης για τον Αιφνίδιο Θάνατο» το 2023

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: «Έτος Ευαισθητοποίησης για τον Αιφνίδιο Θάνατο» το 2023

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι η μεγαλύτερη επιστημονική ιατρική εταιρεία της χώρας, με 3.500 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, αποτελεί μία από τις πιο ενεργές επιστημονικές εταιρείες στην Ευρώπη.

Η εκπαίδευση και η έρευνα, με στόχο τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποτελούν διαχρονικά προτεραιότητες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η εκπαίδευση αφορά κυρίως τους χιλιάδες καρδιολόγους της χώρας, αλλά και τους ειδικευόμενους.

Οι νέοι διευρυμένοι στόχοι του Διοικητικού Συμβουλίου 2023-2024

Βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των κοινωνικών δράσεων.

Στον τομέα των επιστημονικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διοργάνωση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία του ACC Middle East 2023 στην Αθήνα  σε συνεργασία με το American College of Cardiology, το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο στην Ελλάδα για το 2023 και το πρώτο αμερικανικό συνέδριο που γίνεται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Επίσης, για το 2024 δρομολογείται από την ΕΚΕ το ESC Preventive Cardiology Congress, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

Πρόκειται για δύο μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον  χιλιάδων συνέδρων από όλο τον κόσμο, καθιστώντας τη χώρα μας επίκεντρο των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων που αφορούν την Καρδιαγγειακή Ιατρική.

Ταυτόχρονα με τα δύο μεγάλα Καρδιολογικά Συνέδρια που πραγματοποιεί κάθε έτος η ΕΚΕ, θα αναβαθμιστούν και τα Περιφερειακά Συνέδρια, αποκτώντας νέα μορφή και περιεχόμενο, με έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης, θα δοθεί έμφαση στην επιμόρφωση των νέων καρδιολόγων με εβδομαδιαία σεμινάρια επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των ειδικευομένων και των νέων καρδιολόγων στο αμφιθέατρο της ΕΚΕ.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι διαχρονικά πρωτοπόρα και ιδιαίτερα ενεργή στον τομέα της έρευνας. Βασικός στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η περαιτέρω οργάνωση των Καταγραφών που θα αναβαθμιστούν.

Στο πεδίο των κοινωνικών δράσεων, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα συνεχίσει εντατικά την δραστηριοποίησή της τα επόμενα δύο χρόνια με συνεχείς κοινωνικές δράσεις, δημοσιεύσεις στον κεντρικό και περιφερειακό Τύπο καθώς και στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να ενημερώνει τους πολίτες και τους ασθενείς για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. 

2023: Έτος Ευαισθητοποίησης για τον Αιφνίδιο Θάνατο

Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συμβαίνουν κάθε χρόνο πολλαπλά περιστατικά καρδιακής ανακοπής τόσο σε δημόσιους, όσο και σε αθλητικούς χώρους, με πολλά θύματα. Ο Αιφνίδιος Θάνατος, δυστυχώς, δεν είναι σπάνιος και μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, και σε κάθε χώρο, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Έτσι, η πρόληψη του αιφνιδίου αρρυθμικού καρδιακού θανάτου αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις των συγχρόνων συστημάτων δημόσιας υγείας.

Βασική αρχή της πρόληψης είναι η πρώιμη διάγνωση της υποκείμενης καρδιοπάθειας που προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο και η αντιμετώπισή της. Επομένως, είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης  και αντιμετώπισης της καρδιακής νόσου, πριν αυτή οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΕ ανακηρύσσει το 2023 «Έτος Ευαισθητοποίησης για τον Αιφνίδιο Θάνατο», αναλαμβάνοντας πολύπλευρες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Πολιτεία, αντιλαμβανόμενη την αξία που έχει η πλήρης και στοχευμένη ενημέρωση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα και ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης και θεραπείας. 

Οι  κυριότερες δράσεις και οι πρωτοβουλίες της ΕΚΕ σε σχέση με τον Αιφνίδιο Θάνατο για το 2023 εντοπίζονται σε:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το πόσο σημαντική αξία έχει να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία στις Πρώτες Βοήθειες και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.
  • Διενέργεια πιστοποιημένων -από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης- Σεμιναρίων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης Εξωτερικών Απινιδωτών σε όλη τη χώρα, με έμφαση στους επαγγελματίες υγείας, τους αθλητές, αλλά και τα σχολεία (εκπαιδευτικοί, μαθητές), με ταυτόχρονο προληπτικό-καρδιολογικό έλεγχο.
  • Τοποθέτηση στους δημόσιους και αθλητικούς χώρους εξωτερικών απινιδωτών με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα τους χρησιμοποιεί σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής αθλητή ή πολίτη.
  • Ενημέρωση των πολιτών συνολικά για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, τα κύρια συμπτώματά τους και τους παράγοντες κινδύνου, μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων, αλλά και άλλων Κοινωνικών Δράσεων.
  • Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία Τύπου στον κεντρικό και περιφερειακό Τύπο προς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Check Also

20-26 Ιουνίου 2024: Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Μυοκαρδιοπάθειες

Οι μυοκαρδιοπάθειες αποτελούν ένα σύνολο παθήσεων της καρδιάς, στις οποίες επηρεάζεται η δομή και η …