Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΕΕΠΕ: Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή

ΕΕΠΕ: Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή

Τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας περί περιορισμού της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ελέγχου των γιατρών που υπερβαίνουν ένα τον μέσο όρο συνταγογράφησης εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΕΠΕ αναφέρει:

Νέες  εκπλήξεις  από το Υπουργείο Υγείας έρχονται να ταράξουν τα ήδη τρικυμιώδη ύδατα σε όλες σχεδόν τις  βαθμίδες υγείας.

Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή, και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και, στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πώς θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη.

Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και τις απειλές του Υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στη συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των Παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους.

Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί «χειροκροτήθηκαν» για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αποτελεί πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης που θα τη χαρακτηρίζει.

Η  αποψίλωση του ΕΣΥ από Παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις, σε εκτός νομού Νοσοκομεία. Έτσι, έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις Παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και, παράλληλα, συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό.

Ανάλογη διστακτικότητα σημειώνεται  και στην ένταξη των παθολόγων στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία.  

Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, στην ανεπαρκή  εκπαίδευση των νέων γιατρών, στις χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και στον φόβο της  εργασιακής συνέχειας στην ΠΦΥ.

Έχουμε επανειλημμένα γίνει μάντεις κακών, προκαλώντας και την δυσφορία των διοικούντων, αφού μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις ήταν αποσπασματικές και προσαρμοσμένες στις διαθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας  του Υπουργείου.

Ως Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος τονίζουμε εκ νέου τη διάθεση μας για συνεργασία όπου και όποτε μας ζητηθεί.

Check Also

Εξαδάκτυλος: «Το Υπουργείο Υγείας, ενώ βελτιώνει τις υποδομές, δυσκολεύεται στη διαχείριση ιατρικού προσωπικού»

Τα προβλήματα των τελευταίων ημερών με τη λειτουργία του νέου συστήματος συνταγογράφησης έχουν δημιουργήσει αναστάτωση …

Health Update
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.