Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Eκδήλωση ΙΣΑ για την προστασία προσωπικών δεδομένων των ιδιωτών ιατρών

Eκδήλωση ΙΣΑ για την προστασία προσωπικών δεδομένων των ιδιωτών ιατρών

Τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από το νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων για ιδιώτες ιατρούς και εταιρείες παροχής ΠΦΥ, παρουσιάστηκαν διεξοδικά, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, με θέμα «Ο νέος κανονισμός για την προστασία προσωπικών δεδομένων στις ιδιωτικές δομές υγείας».

Στην κατάμεστη αίθουσα παρουσιάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες και ομιλητές όλα τα νέα δεδομένα για το σημαντικό αυτό θέμα, έγινε αναφορά στις βασικές αρχές του κανονισμού, τις αρχές της λογοδοσίας, του σκοπού, της νομιμότητας και της διαφάνειας. Διευκρινίστηκαν ακόμη οι βασικές υποχρεώσεις του ιατρού που διατηρεί ατομικό ιατρείο, αλλά και των ιατρικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, τονίζοντας ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια ψηλάφησης του θέματος και ότι ο ΙΣΑ έχει την πρόθεση να κατευθύνει τα μέλη του στην υποχρέωσή τους να προσαρμοστούν στα όσα ορίζει ο Κανονισμός.

«…Είναι σίγουρο ότι ο ιατρικός κόσμος επιθυμεί να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, ωστόσο πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία που θα εφαρμόσει ο γιατρός έγκαιρα, με διαφάνεια και χωρίς κόστος. Θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να εκμεταλλευτεί τα μέλη μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης.

Προεδρείο στην εκδήλωση ήταν τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, κ.κ. Φ. Πατσουράκος και Ι. Δατσέρης, ενώ εισηγήσεις έκαναν οι:

  • Γρηγόρης Τσολιάς, Δικηγόρος- ΜΔ Ποινικών Επιστημών, Μέλος (αν.) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: «Η επίδραση του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) στην επεξεργασία ιατρικών δεδομένων»
  • Κωνσταντίνα Κούβελου, Δικηγόρος: «Η θέση της Αρχής για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Υγείας»
  • Γεώργιος Κακουλίδης, Πρόεδρος Ε.Σ.Π.Υ.: «Τεχνικά και Οργανωτικά Μέτρα Δομών Υγείας σύμφωνα με το Νέο Κανονισμό»
  • Χριστίνα Συμεωνίδου, Ασφαλιστικός Σύμβουλος Ι.Σ.Α.: «Προοπτικές Ασφάλισης της Ευθύνης από τον Κανονισμό»
  • Αγγελική Κατσαπή, Διεθνής Επιθεωρήτρια: «Ο Ρόλος των ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης για την εφαρμογή του Νέου Κανονισμού»
  • Ιωάννης Γουμενόπουλος, Νομικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων: «Ο ρόλος του υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στους φορείς Π.Φ.Υ.»

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Νίκος Κατσαρός πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας, Βασίλειος Ψυχογιός πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Χάρης Βαβουναρακης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, κα Χριστίνα Παπανικολάου, πρόεδρος Τομέα Ηλεκτρονικής Υγείας & Διασυνοριακής Περίθαλψης Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, Νίκος Φραγκίσκος, Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κ.ά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν τα μέλη του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. κ. Α. Βασιλείου, κ. Σ. Καλιαμπάκος, κ. Ε. Μπιλιράκης και κ. Π. Ψυχάρης.

Check Also

Επιδημίες του χειμώνα: Οι πολίτες ρωτούν, οι ειδικοί ιατροί απαντούν

Την ανάγκη να εντατικοποιηθεί ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και, αντίστοιχα, και κατά του Covid- …