Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Covid-19: Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες – Σχολεία και επαγγελματικά ταξίδια οι προτεραιότητες το Φθινόπωρο

Covid-19: Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες – Σχολεία και επαγγελματικά ταξίδια οι προτεραιότητες το Φθινόπωρο

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε λήψη έκτακτων μέτρων και διορθωτικές κινήσεις, ωστόσο η εικόνα που θα έχουμε από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα είναι καθοριστική για τα επόμενα βήματα.

«Μετά το άνοιγμα των συνόρων μας, από τις 15 Ιουνίου και ιδίως μετά την 1η Ιουλίου, είδαμε μία ελεγχόμενη, ήπια, αύξηση των κρουσμάτων, τόσο των εισαγομένων όσο και των εγχώριων. Κάναμε  διορθωτικές κινήσεις. Βάλαμε ως χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουλίου, για να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Δηλαδή, περισσότεροι έλεγχοι στα σύνορά μας, μόνο μία χερσαία πύλη εισόδου, πολύ καλή δειγματοληψία σε όλες τις άλλες πύλες εισόδου και κάποιες απαγορεύσεις, όπως των πανηγυριών, που έχουν να κάνουν με συγχρωτισμό. Θα δούμε, λοιπόν, μέχρι τέλος Ιουλίου αν θα γυρίσει η καμπύλη των κρουσμάτων προς τα κάτω. Θα δούμε τις επόμενες 15 ημέρες, αν γίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, αν προκύψουν περισσότερες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι θετικό ότι μέχρι τώρα δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο. Έχουμε από 1ης Ιουλίου μέχρι 13 Ιουλίου 422 κρούσματα, αλλά μόνον έναν θάνατο. Και είναι θετικό ότι  τα νοσοκομεία μας δεν έχουν πίεση», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο εσωτερικός συγχρωτισμός

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το πρόβλημα είναι εκεί που υπάρχει συνωστισμός και ιδίως στους όρθιους, είτε αυτό έχει να κάνει με τα μπαρ ή τα κλαμπς είτε έχει να κάνει με μαζικές εκδηλώσεις, όπως τα πανηγύρια. «Στα beach bars για παράδειγμα ή τα νυχτερινά μαγαζιά, υπάρχει κάποιος υπεύθυνος ο οποίος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Υπάρχει συγκεκριμένη χωρητικότητα, για την οποία ελέγχεται και ο υπεύθυνος του καταστήματος και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι ξεκίνησαν εντατικότεροι έλεγχοι παντού.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Φθινόπωρο

«Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να πάμε μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού χωρίς κάποια έξαρση, που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Αν αυτό το καταφέρουμε, μετά θα προετοιμαζόμαστε για το Φθινόπωρο κοιτάζοντας δύο πλευρές. Η μια είναι η επανέναρξη των σχολείων μας και η άλλη τα επαγγελματικά ταξίδια από το εξωτερικό», καταλήγει ο κ. Πέτσας.

Check Also

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών – Δωρεάν self test σε όλους πριν και μετά τις γιορτές

Υποχρεωτικός είναι πλέον ο εμβολιασμός όλων των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών, όπως …