Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Covid-19: Υποχωρεί το πρώτο κύμα στην Ευρώπη – Τέλος του έτους οι πρώτες δόσεις του εμβολίου

Covid-19: Υποχωρεί το πρώτο κύμα στην Ευρώπη – Τέλος του έτους οι πρώτες δόσεις του εμβολίου

Η Ευρώπη δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την «εισβολή» του νέου κορονοϊού, με Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία να αποτελούν τις χώρες με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα. Μέχρι χθες, είχαν καταγραφεί παγκοσμίως 249.081 θάνατοι εκ των οποίων το 84% στην Ευρώπη.

«Φίλες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να καταγράφουν περισσότερους θανάτους ανά ημέρα από όσους καταγράψαμε συνολικά ως χώρα έως σήμερα.

Για να αντιληφθούμε ιστορικά τι έχει γίνει με τον ιό τους τελευταίους τρεις μήνες και με δεδομένη τη σημαντική υποκαταγραφή που παρατηρείται, στις 30 Ιανουαρίου του 2020, τρεις μήνες πριν, εκτός Κίνας είχαμε 82 περιπτώσεις της νόσου και κανένα θάνατο», αναφέρει ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ημερήσιος ρυθμός νέων περιπτώσεων σε όλο τον κόσμο είναι αρκετά χαμηλότερος από αυτόν που είχαμε στα μέσα Μαρτίου ωθώντας πολλές χώρες να αρχίσουν να χαλαρώνουν το μέτρο του απαγορευτικού.

«Σύμφωνα με ανακοινώσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων το πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει την κορύφωσή του στην Ευρώπη. Εντούτοις, πέντε χώρες εξακολουθούν να καταγράφουν αύξηση στις περιπτώσεις της νόσου ή μη σημαντικές διαφορές στην πορεία της νόσου τις τελευταίες 14 ημέρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά αύξησης θανάτων σε σχέση με τους αναμενόμενους», εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.

Η «μάχη» του εμβολίου

Περισσότερες από 100 ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μελέτες για τα εμβόλια. Οι μελέτες περιλαμβάνουν στρατηγική φάσης 1 και φάσης 2.

«Στη φάση 1 στρατηγική, έχουμε μελέτες οι οποίες αφορούν πληθυσμό εθελοντών οι οποίοι παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, με σκοπό να ανιχνευθούν αντισώματα ή παρενέργειες από τη χορήγηση των εμβολίων και όταν αυτές οι μελέτες φάσης 1 και 2 προχωρήσουν, προχωράμε στη φάση 3 μελέτη που δίνεται σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, στην οποία φάση 3 αυτό που εξετάζουμε είναι πλέον η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες με τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Σε αυτές τις μελέτες αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, η οποία δεν είναι προσπάθεια ανταγωνισμού, είναι προσπάθεια συνένωσης των επιστημονικών προσπαθειών στον κοινό στόχο του να βρεθεί ένα κατάλληλο εμβόλιο», αναφέρει ο καθηγητής.

Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση για τα εμβόλια και τη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, δεδομένης της σημαντικής έλλειψης σε ικανό αριθμό εμβολίων ως το τέλος του έτους, ενδεχομένως να δοθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο. «Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους», καταλήγει ο καθηγητής.

Check Also

Πού αλλού μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά τα νεότερα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας;

Οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 φαίνεται ότι, εκτός από βασική θεραπευτική επιλογή για την παχυσαρκία, …