Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / COVID-19: Η μάχη στις ΜΕΘ – Τι δείχνουν τα δεδομένα για τις ηλικίες, τις ημέρες νοσηλείας και την θνητότητα

COVID-19: Η μάχη στις ΜΕΘ – Τι δείχνουν τα δεδομένα για τις ηλικίες, τις ημέρες νοσηλείας και την θνητότητα

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Οι μεγαλύτερες «μάχες» για τη ζωή δίνονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η προσπάθεια όλων των χωρών που λαμβάνουν αυστηρά μέτρα, είναι να μπορέσουν να περιορίσουν ή έστω να καθυστερήσουν όσο μπορούν τον αριθμό των ασθενών που θα χρειαστούν ΜΕΘ, ώστε οι «μάχες» αυτές να μην είναι άνισες, να δίνονται αξιοπρεπώς και να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο νέους κορονοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία η οποία απαιτεί νοσηλεία. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, συνολικά υπολογίζεται πως περίπου 5% των περιπτώσεων της νόσου χρειάζεται εντατική θεραπεία.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, πως αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου και είναι αυτοί που κινδυνεύουν από τις επιπλοκές», τονίζει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Στις μεγάλες σειρές ασθενών από την Κίνα το ποσοστό αυτών που έμπαιναν στο νοσοκομείο και χρειάζονταν διασωλήνωση έφθανε ως και 26% ενώ έως και 15% αυτών που έμπαιναν στο νοσοκομείο είχαν κακή έκβαση», εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.

Η μέση ηλικία των ασθενών που συνήθως έφταναν στην διασωλήνωση στην Κίνα ήταν περίπου τα 60 έτη και το 40% είχαν υποκείμενα νοσήματα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ασθενείς που διασωληνώνονται έχουν μέση ηλικία 66 έτη, με το 47% να έχει συνοδά υποκείμενα νοσήματα.

Ο χρόνος νοσηλείας και η έκβαση

«Επιστημονικά δεδομένα και από τις ΗΠΑ δείχνουν ο μέσος χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι παρατεταμένος και δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται. Στην γείτονα Ιταλία ο μέσος χρόνος νοσηλείας στην Εντατική για έναν ασθενή με την νέα νόσο είναι 15 ημέρες με το ελάχιστο να είναι 10 ημέρες», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με τους θανάτους σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη αναφέρεται πως η σοβαρή πνευμονία από τον ιό με νοσηλεία σε ΜΕΘ έχει μια θνητότητα που φτάνει έως και το 47%.

«Οι εντατικές είναι οι χώροι που κατ’ εξοχήν δίνεται η μάχη της ζωής, σώζονται ζωές αλλά ταυτόχρονα θρηνούν και θανάτους.

Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι, είναι η τραγική κατάληξη μιας φρικτής πάλης με έναν ανίερο εχθρό. Αλλά έχουμε και διατηρούμε ακέραιη την ελπίδα», καταλήγει ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας την αισιοδοξία που δίνουν οι κερδισμένες μάχες των ασθενών που έχουν αποσωληνωθεί.

Check Also

FLiRT: Τι γνωρίζουμε για τις νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού;

Στις 21 Μαΐου δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διαδικτυακό Yale Medicine ο πιθανός αντίκτυπος των νέων υποπαραλλαγών …