Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / CDC: Συστάσεις για ένα αναδιαμορφωμένο ενισχυτικό εμβόλιο κατά των νέων υποπαραλλαγών του κορονοϊού

CDC: Συστάσεις για ένα αναδιαμορφωμένο ενισχυτικό εμβόλιο κατά των νέων υποπαραλλαγών του κορονοϊού

Με δημοσίευσή τους, τα αμερικανικά CDC συνέστησαν σε εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που πληρούν τα κριτήρια (ηλικίας άνω των 12 ετών), να λάβουν ένα ενισχυτικό εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον για την ενίσχυση της άμυνας έναντι σοβαρής ή/και θανατηφόρας ασθένειας COVID-19.

Όπως σημειώνουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Συρίγου Ροδάνθη Ελένη, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), η διευθύντρια των CDC, Rochelle Walensky, ενέκρινε τη σύσταση, συστήνοντας σε κλινικούς γιατρούς, φαρμακεία και άλλους παρόχους υγείας να αρχίσουν να χορηγούν τα εμβόλια ήδη από αυτό το σαββατοκύριακο. Η συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης ψήφισε 13 υπερ (έναντι 1 κατά) να χορηγηθούν τα ενισχυμένα εμβόλια της Moderna για άτομα άνω των 18 ετών, και της Pfizer/BioNTech, για άτομα άνω των 12 ετών.

«Τα ενισχυμένα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και θα συμβάλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της προστασίας από τον προηγούμενο εμβολιασμό, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να είναι αποτελεσματικά έναντι των καινούργιων μεταλλάξεων», αναφέρει η κ. Walensky σε δήλωσή της.

Αρκετά μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη κλινικών δεδομένων για τα ενισχυμένα εμβόλια, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητά τους, καθώς η αναμονή μέχρι τον Νοέμβριο μπορεί να προκαλέσει πολλές νέες μολύνσεις, ακόμα και θανάτους. Ο κ. Matthew Daley, κλινικός ιατρός στο Kaiser Permanente Colorado, τόνισε ότι, βάσει δεδομένων, η αναμονή μέχρι τον Νοέμβριο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 9.700 θανάτους, καθώς και 137.000 νέες νοσηλείες. Προσθέτει ότι υπάρχουν διαθέσιμες εκατομμύρια δόσεις των ενισχυμένων εμβολίων και αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη ασθενειών το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ο Jeffrey Duchin, αξιωματούχος Υγείας στο Seattle and King County, αναφέρει ότι τα δεδομένα που υπάρχουν από τη χορήγηση στα ζώα είναι αρκετά και, κατά την διάρκεια των χρόνων, έχουν αποτελέσει συχνή τακτική στην περίπτωση των ετήσιων εμβολίων έναντι της γρίπης. Τα δεδομένα των CDC ανέδειξαν ότι όσοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν και με τις τέσσερις δόσεις είχαν 14 φορές μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρας λοίμωξης, καθώς και νοσηλείας.

Οι δόσεις ξεκίνησαν να διανέμονται σε νοσοκομεία, φαρμακεία και κλινικές στις ΗΠΑ από την Τετάρτη, μετά την έγκριση του FDA για τα ενισχυμένα εμβόλια της Moderna και της Pfizer BioNTech. Όπως και οι προηγούμενες δόσεις, τα εμβόλια θα διανέμονται δωρεάν.

Τα νέα εμβόλια στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον που κυριαρχούν στις ΗΠΑ, και θα ενισχύσουν την ανοσία, καθώς είναι πιο συμβατά με τα στελέχη που κυριαρχούν. Έως τώρα, τα εμβόλια στόχευαν στην αρχική εκδοχή του κορονοϊού, ακόμα και όταν εμφανίστηκαν οι νέες μεταλλάξεις. Το νέο δισθενές εμβόλιο εμπεριέχει το αρχικό σκεύασμα, καθώς και το νέο που στοχεύει στις μεταλλάξεις BA.4 και ΒΑ.5, που είναι πιο μεταδοτικές και είναι υπεύθυνες για το 90% της μετάλλαξης από την οποία νοσούν οι Αμερικανοί πολίτες.

Την ενισχυμένη δόση μπορούν να λάβουν όσοι έχουν λάβει την τελευταία δόση του εμβολιασμού τους έως και δύο μήνες πριν, ακόμα και εάν έχουν λάβει μόνο μια δόση του αρχικού εμβολίου. Το διάστημα των δύο μηνών μετά τον τελευταίο εμβολιασμό έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανοσίας, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο σπάνιο παρενεργειών όπως η μυοκαρδίτιδα και η μυοκαρδιοπάθεια στα νέα άτομα.

Συμπερασματικά, η χορήγηση της ενισχυμένης δόσης του εμβολίου αποτελεί σημαντική ενέργεια για την αύξηση της ανοσοποίησης έναντι των νέων υπομεταλλάξεων της μετάλλαξης Όμικρον.

Check Also

CDC: Οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο

Αυτές οι οδηγίες του CDC έχουν εκδοθεί από το 2019 και η ιατρός της Θεραπευτικής …