Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Αποζημίωση ειδικού σκοπού στους επαγγελματίες υγείας ΕΣΥ που συμμετέχουν στο ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού στους επαγγελματίες υγείας ΕΣΥ που συμμετέχουν στο ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθιερώνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».

Ειδικότερα, η αποζημίωση αφορά ιατρικές πράξεις πρόληψης οι οποίες εκτελούνται από επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», δηλαδή τις προληπτικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, καθώς και τις εξετάσεις για τον έλεγχο του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στις αντίστοιχες δράσεις θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τον ρόλο τους και βάσει ποσοστού επί της αξίας κάθε ιατρικής πράξης.

Παραδείγματα κατανομής

Μαστογραφία: 70% στον ακτινοδιαγνώστη, 20% σε νοσηλευτικό/παραϊατρικό προσωπικό, 10% στη δημόσια δομή.

Τεστ Παπ: 60% στον κυτταρολόγο, 15% στο βοηθητικό προσωπικό, 25% στη

μονάδα.

Κολονοσκόπηση: 60% στον γαστρεντερολόγο, 20% στον αναισθησιολόγο, 10%

στο υποστηρικτικό προσωπικό, 10% στην υποδομή.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς ένα σύγχρονο, αξιοκρατικό και ανθρωποκεντρικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου η προσφορά αναγνωρίζεται και ανταμείβεται.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους επαγγελματίες υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που συμμετέχουν ενεργά στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ” αποτελεί μια ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς τους. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο για να θεραπεύσουν, αλλά κυρίως για να προλάβουν, να προστατεύσουν και να σώσουν ζωές. Η Πολιτεία οφείλει να στέκεται έμπρακτα δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινά σηκώνουν το βάρος της πρόληψης και της δημόσιας υγείας. Με αυτή την αποζημίωση, στηρίζουμε το έργο τους και ενισχύουμε τη συλλογική μας προσπάθεια για ένα σύστημα υγείας προσανατολισμένο στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση».

Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, «Η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας. Με αυτή την απόφαση, στηρίζουμε στην πράξη τους ανθρώπους του ΕΣΥ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης. Η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το δικό τους έργο και την καθημερινή τους προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε και προχωράμε μαζί για ένα πιο υγιές μέλλον».

Διαβάστε αναλυτικά τη σχετική ΚΥΑ εδώ

Check Also

Γεωργιάδης: Από 15 Δεκεμβρίου και τα ραντεβού για διαγνωστικές εξετάσεις στο MyHealth app

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας …

Health Update
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.