Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / «Aπολυταρχικό, αντιαναπτυξιακό και επικίνδυνο» χαρακτηρίζει ο ΙΣΑ το σύστημα ΠΦΥ

«Aπολυταρχικό, αντιαναπτυξιακό και επικίνδυνο» χαρακτηρίζει ο ΙΣΑ το σύστημα ΠΦΥ

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτηρίζει «απολυταρχικό, αντιαναπτυξιακό και επικίνδυνο το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να θεσπίσει εκτελώντας τις εντολές της τρόικας», καθώς σύμφωνα με τον ΙΣΑ υποβαθμίζει δραματικά τη δημόσια υγεία, στερώντας από τους έλληνες ασθενείς, την πρόσβαση στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. «Το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς από τον οικογενειακό γιατρό (gatekeeping), αποτελεί έγκλημα κατά των ελλήνων ασθενών και κατά του ιατρικού κόσμου», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Να θυμίσουμε οι αλλαγές που έρχονται, «επιβάλλουν» στους ασθενείς να περάσουν πρώτα από τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα παραπεμφθεί στον ειδικό γιατρό ή σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο.

«Έτσι δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων, εκείνους που θα έχουν τη δυνατότητα να επιβαρυνθούν οικονομικά την επίσκεψη στους εξειδικευμένους ιατρούς και εκείνους που θα εξαρτώνται από τις χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εξαργυρώνοντας κομματικά γραμμάτια, ανοίγει το δρόμο στο να εκτελούν ιατρικές πράξεις μη γιατροί, γεγονός κάτι που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Το Δ.Σ του ΙΣΑ με ομόφωνη απόφασή του ζητά την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Νόμου, καλεί τους Συλλόγους Ασθενών και τους Επιστημονικούς Φορείς σε συστράτευση και ζητά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, να πάρει σαφή θέση για τα όσα συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την τρόικα.

Check Also

Οι προτάσεις του ΠΙΣ για το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στο ΕΣΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με επιστολή του στο Υπουργείο Υγείας, τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προτάσεις …