Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / 9 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς

9 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς

«Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου!» είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023. Με το μήνυμα αυτό, καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας, ώστε όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία. Κατά τη διάρκεια των  πρόσφατων καταστροφικών γεγονότων (πανδημία, πολεμικές συρράξεις), αποδείχθηκε ότι πολλές φορές οι ασθενείς με ΧΝΝ δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού γιορτάζεται από το 2006 κάθε χρόνο, τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού́ για την πρόληψη και προαγωγή́ της καλής νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού. Αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας (International Society of Nephrology) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Νεφρολογικών Ιδρυμάτων – Παγκόσμιας Συμμαχίας Νεφρού (IFKF-WKA), με στόχο να αναγνωριστεί η υγεία των νεφρών ως μια παγκόσμια προτεραιότητα της δημόσιας υγείας και να υιοθετηθούν σε όλα τα επίπεδα οι ανάλογες πολιτικές πρόληψης και θεραπείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με Νεφρική Νόσο, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα δεν το γνωρίζει. Ταυτόχρονα, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), στην Ελλάδα περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ, δηλαδή 1.000.000  Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς. Από αυτούς, το 10% (100.000 άτομα) εμφανίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον, για τη δεκαετία του 2040 θεωρείται ότι η ΧΝΝ θα είναι η 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ο κ. Δημήτριος Πετράς, MD, PhD, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΑ Ιπποκράτειο, αναφερόμενος στη Χρόνια Νεφρική Νόσο και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, τόνισε: «Η ΧΝΝ είναι μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Η ΧΝΝ είναι εξελικτική νόσος. Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωσή της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Το μήνυμα για το 2023 είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο και για “ισότητα” παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νεφρολογικό τομέα για όλους, από την πρόληψη έως τη θεραπεία».

Ο κ. Βασίλειος K. Λιακόπουλος Αντιπρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα  της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού εστιάζει στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η ασφαλής, βιώσιμη και συστηματική παροχή υπηρεσιών υγείας για όσους χρειάζονται δια βίου σύνθετες θεραπείες, όπως οι άνθρωποι που ζουν με νεφρική νόσο. Αυτή η έκκληση απευθύνεται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών υγείας, στις κυβερνήσεις, στη βιομηχανία, στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, στα άτομα που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία».

Ο κ. Χαράλαμπος Λάμπρου, Γενικός Διευθυντής της Astellas, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, επισήμανε: «H Astellas, βιοφαρμακευτική εταιρεία με διεθνή παρουσία και ασθενοκεντρική προσέγγιση, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών στην υγειονομική περίθαλψη, και στον τομέα της Νεφρολογίας. Το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της  επικεντρώνεται στην κάλυψη ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών στο συγκεκριμένο τομέα, προσφέροντας αξία και ανακούφιση στους ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, καθώς η νόσος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους, επηρεάζοντας την κινητικότητα, την αυτοφροντίδα και την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε ή και στηρίζουμε πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα πρόληψης».

Ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο της ΠΗΝ 2023

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023, σε συνεργασία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας με την Astellas, πραγματοποιείται η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας τους. Το μήνυμα της εκστρατείας «Δεν φωνάζουν και δεν δίνουν συμπτώματα. Γι’ αυτό κι εμείς δεν πρέπει να τους ξεχνάμε» αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών καθώς στα πρώτα στάδια της, οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας, αποτελεί ένα σποτ με τίτλο «Η Σιωπή των Νεφρών», που θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα στα τηλεοπτικά Μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις από τις 8-10 Μαρτίου 2023  σε δυο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης: στην πλατεία Αριστοτέλους, με την τοποθέτηση installation και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και στον Λευκό Πύργο, με ενημερωτικό stand. Επίσης θα τοποθετηθούν θεματικές αφίσες στις νεφρολογικές μονάδες των νοσοκομείων πανελλαδικά.

Check Also

«Η Εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει»: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης της ΕΠΕ

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διοργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (7 Μαΐου …