Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος: Όσα συζητήθηκαν

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος: Όσα συζητήθηκαν

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 170 συνέδρων πραγματοποιήθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Valis του Βόλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ευάγγελο Τούλη, στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κλειστό Σεμινάριο Φορητής Υπερηχογραφίας. «Επίσης η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, συνέχισε την άψογη συνεργασία της, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με Επιστημονικές Εταιρείες, αλλά και ενίσχυσε  περαιτέρω την παρουσία της στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικών Ιατρών (UEMS)». Στο συνέδριο συζητήθηκαν, μεταξύ πολλών θεμάτων, οι νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών (ειδικότητα), η διαδικασία του εντέλλεσθε και η επαγγελματική εξουθένωση των παθολόγων, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τις δυσλιπιδαιμίες, ο ρόλος της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην παθολογία, καθώς επίσης διεξήχθη στρογγυλό τραπέζι για την παχυσαρκία και τα νεότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της. 

Μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος των ειδικευομένων

Για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος των ειδικευομένων και τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις κατά την ειδικότητα ETRs (European Training Requirements) μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Εφαρμογής των ETRs του ΠΙΣ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης: «Οι νέες Ευρωπαϊκές απαιτήσεις εκπαίδευσης για την απόκτηση ειδικότητας αποφασίστηκαν ως αναγκαιότητα από την Ένωση Ειδικευμένων Ευρωπαίων Γιατρών (UEMS – UNION EUROPÉENNE DES MÉDECINS SPÉCIALISTES) που αποτελεί ένα θεσμικό συμβουλευτικό όργανο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπροσωπεί όλους τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους των Ευρωπαϊκών Κρατών. Για κάθε Ευρωπαϊκή χώρα την ευθύνη επίτευξης των νέων αυτών εκπαιδευτικών στόχων θα έχουν οι επιτροπές ειδικοτήτων της UEMS σε συνεργασία με τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους κάθε μέλους-Κράτους. Αρκετά Κράτη μέχρι στιγμής έχουν ενσωματώσει σε σημαντικό βαθμό στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα τις νέες απαιτήσεις, οπότε και εμείς οφείλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προς τον στόχο αυτό. Για την επιτυχή εφαρμογή είναι απαραίτητη η συνεργασία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, τις Επαγγελματικές Ενώσεις και Επιστημονικές Εταιρείες όλων των Ειδικοτήτων, τις Ιατρικές Σχολές και τις Περιφερειακές Υγειονομικές Αρχές».

Οι σοβαρές επιπτώσεις του «εντέλλεσθαι» σε επαγγελματίες υγείας και ασθενείς

Για τις σοβαρές επιπτώσεις του εντέλλεσθε στους επαγγελματίες υγείας  αλλά και στους ασθενείς μίλησε η παθολόγος Επιμελήτρια Α’ στην  Παθολογική Κλινική Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Άγιος Παύλος”  Μάρθα Αποστολοπούλου: «Στους εργαζόμενους, μπορεί να προκαλέσει οργανικά συμπτώματα, αισθήματα αποθάρρυνσης, ψυχιατρικές διαταραχές όπως άγχος και κατάθλιψη, και επηρεάζει την κοινωνική και προσωπική ζωή. Στους οργανισμούς, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες δαπάνες, λόγω απουσιών και μειωμένης απόδοσης, και αυξημένη πρόθεση του προσωπικού για αποχώρηση. Οι επιπτώσεις στους ασθενείς είναι επίσης σοβαρές καθώς αυξάνει τα ιατρικά λάθη και μειώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η επιβολή του «εντέλλεσθε» μπορεί να ενισχύσει πολλούς από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επαγγελματική εξουθένωση. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να συμμορφωθούν με εντολές τις οποίες θεωρούν άδικες ή παράλογες, νιώθουν απώλεια ελέγχου, εργασιακή ανασφάλεια, διαταράσσεται η οικογενειακή/προσωπική ζωή τους και ενισχύεται το αίσθημα της απαξίωσης. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που συνδυάζει στρατηγικές ατομικής αυτοφροντίδας με οργανωτικές παρεμβάσεις. Η σημασία και η αξία που δίνονται στον εργαζόμενο, εν προκειμένω, στους ιατρούς αντανακλά στον ασθενή. Το ΕΣΥ, όπως και κάθε σύστημα υγείας έχει ως επίκεντρο τον ασθενή. Για να έχουμε ικανοποιημένους ασθενείς πρέπει να έχουμε και ικανοποιημένους ιατρούς. Η επαγγελματική εξουθένωση οδηγεί σε ιατρικά λάθη αλλά και σε αποδυνάμωση του συστήματος υγείας με αύξηση των αποχωρήσεων των ιατρών. Το εντέλλεσθε στους ιατρούς για καλύψεις αναγκών δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη στρατηγικά λύση, είναι βραχυπρόθεσμη και για κάλυψη επειγουσών αναγκών».

Ν. Παπάνας: Άκρως σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση του διπλού διαβήτη

Τον όρο «διπλός διαβήτης» εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου-Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Β΄ Παθολογική Κλινική, ΔΠΘ και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού, Νίκος Παπάνας: «Τα τελευταία χρόνια συζητείται επισταμένως η ύπαρξη ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που επιπλέον παρουσιάζουν και φαινοτυπικά στοιχεία σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (κυρίως παχυσαρκία και αντίσταση στην εξωγενή ινσουλίνη). Για τα άτομα αυτά καθιερώνεται ο όρος διπλός διαβήτης».