Με επιτυχία και πλήθος συμμετοχών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, το οποίο διεξήχθη με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, διαδικτυακά από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και τίτλο #IAmAndIWill – «2021: Κατακτώντας τον Καρκίνο».
Κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου, παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο “Europe’s Beating Cancer Plan”, οι συστάσεις της Διοικούσας Επιτροπής της «Αποστολής Καρκίνος» (Cancer Mission) καθώς και οι προοπτικές του προγράμματος Horizon Europe όσον αφορά την έρευνα και τεχνολογία στην ογκολογία.
Το Συνέδριο τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., κα. Στέλλα Κυριακίδου, ο Υπουργός Επιστημών, Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης της Πορτογαλίας κ. Manuel Heitor, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, η υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, o Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) Dr. Cary Adams και ο επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής της Αποστολής Καρκίνος (Cancer Mission) Kαθ. Walter Ricciardi
Οι κεντρικοί ομιλητές δήλωσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας:
«Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι η δέσμευση μας ότι θα εργαστούμε για να νικήσουμε τον καρκίνο στην ΕΕ., με πυλώνες την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την θεραπεία και την επιβίωση, με επίκεντρο τον ίδιο τον ασθενή».
«Η Ε.Ε. φιλοδοξεί να προχωρήσει στον τομέα της υγείας με 3 μακροπρόθεσμα σχέδια, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, την δημιουργία πανευρωπαϊκής φαρμακευτικής στρατηγικής και την δημιουργία ειδικής Αρχής αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων».
Manuel Heitor, Υπουργός Επιστημών, Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης Πορτογαλίας:
«Βασικός στόχος της Αποστολής Καρκίνος (Cancer Mission) είναι μέχρι το 2030, οι 3 στους 4 ασθενείς με καρκίνο να απολαμβάνουν μακροχρόνιας επιβίωσης».
Βασίλης Κοντοζαμάνης, Aναπληρωτής Υπουργός Υγείας:
«Στόχος μας είναι να έχει σύντομα η Ελλάδα το δικό της Εθνικό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, η εκπόνηση του οποίου θα βασιστεί στις συστάσεις του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού».
Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων:
«Βασικοί στόχοι στα πλαίσια του Horizon Europe για την ογκολογία αποτελούν η βέλτιστη διάγνωση & θεραπευτική προσέγγιση, η δημιουργία αποθετηρίου δεδομένων και η συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των όλων των αρμόδιων φορέων»
Cary Adams /C.E.O της U.I.C.C.
«Άμεση, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάγκη ένταξης της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα αντιμετώπισης του Covid-19».
Μαρία Σπυράκη / Ευρωβουλευτής:
«Άμεση προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία αποτελεί ο σχεδιασμός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών καθώς και ειδικής πλατφόρμας καταγραφής των παιδικών καρκίνων».
Καθ. Walter Ricciardi, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Cancer Mission:
«Τα ευρωπαϊκά κράτη, έχουν πλέον στην διάθεσή τους μία ολοκληρωμένη λίστα συστάσεων πολιτικών από το πρόγραμμα Conquering Cancer: Mission Possible, προκειμένου να προβούν σε βιώσιμες & αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την ογκολογία και την δημόσια υγεία».
Επιπροσθέτως, παρουσιάστηκαν οι πολύπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην ογκολογική περίθαλψη και οι βασικές δομικές αλλαγές που απαιτείται να υλοποιηθούν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα μας. Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στα σοβαρά προβλήματα και δυσχέρειες που συνάντησαν οι ασθενείς με καρκίνο, όπως καθυστερήσεις και αναβολές στις εξετάσεις και τις διαγνώσεις εξαιτίας δυσκολιών πρόσβασης στα νοσοκομεία, τις ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, λόγω αποσπάσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τονίζοντας παράλληλα την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλεται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την χώρα με στόχο τη συνέχεια της φροντίδας των ασθενών.
Η ανάγκη χάραξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και η αντιμετώπιση βασικών εμποδίων και ελλείψεων στο σύστημα υγείας αναδείχθηκαν και φέτος ως θεμελιώδους σημασίας προϋποθέσεις, προκειμένου η χώρα μας να επιτύχει να παρακολουθήσει και να ωφεληθεί από τις θεαματικές εξελίξεις που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου.
Επιπλέον, νέες συνεργασίες στον τομέα της ιατρικής και της έρευνας για την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επισημοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου:
Σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (E.A.E.)
Σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (E.E.Π.Α.)
Σύμφωνο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (IN.E.B.-E.K.E.T.A.)
Το 5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας καθώς και των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών
Εταιρία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας, Ε.Ο.Π.Ε.
Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Ε.Ε.Π.Α.
Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Α.Ο.
Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Χ.Ο.
Και με την ευγενική άνευ όρων χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών:
Επίσημοι Χορηγοί: Bristol-Myers Squibb, Gilead
Χορηγοί: MSD, Roche, Varian Papapostolou
Υποστηρικτές: AMGEN, Astellas, AstraZeneca, GENESIS pharma, Lilly Φαρμασερβ, SANOFI, Takeda, GENE analysis, Myriad